CFD's op beursindices
Index beleggen met CFD's op beurs indices

De laatste jaren is index beleggen steeds populairder geworden. Indexbeleggen is het beleggen in een pakket aandelen die samen een beursindex vormen, bijvoorbeeld de 25 aandelen in de AEX. Door zo’n pakket aandelen te kopen beperkt u het risico dat u met individuele aandelen loopt. In plaats daarvan belegt u in de beurs als geheel.

 

Risicowaarschuwing: Het handelen in CFD's met echt geld is risicovol. 82% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. U kunt hier de volledige risicowaarschuwing lezen.

Waarom in een index beleggen

Het is soms moeilijk om de kwaliteit van losse aandelen te beoordelen. Stel bijvoorbeeld dat u gelooft in de gouden toekomst van kunstmatige intelligentie (AI). Maar of die toekomst veroverd gaat worden door Google, IBM, Apple, Amazon, of een heel ander bedrijf is moeilijk te zeggen. Al deze bedrijven investeren veel in AI, en hebben hun eigen sterke en zwakke punten.

Het is in dat geval gemakkelijker om te beleggen in een pakket van IT-aandelen. Door bijvoorbeeld aandelen te kopen van alle bedrijven in de S&P500 Information Technology index, investeert u in de (Amerikaanse) IT-sector, zonder een uitspraak te hoeven doen wie de winnaars en verliezers in die sector zullen zijn.

Door in indices—dat is het meervoud van index—te beleggen spreidt u uw risico over meerdere bedrijven. U hoeft niet zelf een selectie te maken van de bedrijven die u koopt; dat heeft de aandelenbeurs al voor u gedaan. Beursindices zijn meestal samengesteld op basis van sector, regio, en bedrijfsgrootte

Verschillende soorten beursindices

De bekendste indices zijn de nationale indices van de belangrijkste bedrijven in een land. In Nederland is dat de AEX, in Duitsland de DAX, in de VS de Dow Jones Industrial Average, etc. Zo’n nationale index geeft een beeld van hoe de beurs van dat land het doet. Dat is niet hetzelfde als hoe de economie het doet; daarvoor is de valuta een betere indicator. Zo daalde na het Brexit referendum de Britse Pond met 10%, terwijl de nationale beursindex FTSE100 het prima bleef doen.

Ook hebben veel landen een nationale index van middelgrote of kleine bedrijven. In Nederland bevat de AMX index de 25 grootste midkap bedrijven die niet in de AEX zitten. In het Verenigd Koninkrijk zitten de middelgrote bedrijven in de FTSE250, en in Duitsland in de MDAX. Kleinere Nederlandse bedrijven vindt u in de AScX. Omdat kleinere bedrijven vaak minder internationaal zijn, komen de prestaties van de beursindex sterker overeen met de economie van het land.

Behalve nationale indices zijn er ook continentale indices, zoals de Euro Stoxx 50 voor West-Europa en de S&P Asia 50 voor Azië. Omdat de VS een enorme economie is, zijn er diverse indices die een groot aantal Amerikaanse bedrijven bevatten, zoals de S&P500 en de Russell 2000. Er zijn zelfs indices die de hele wereld bevatten, zoals de MSCI World index.

Tot slot zijn er sector-indices zoals de CBV Real Estate index (onroerend goed), de S&P Information Technology index (IT), en de Dow Jones U.S. Financials index (banken en verzekeraars). Met deze indices kunt u investeren in een bepaalde sector van de economie.

Hoe u kunt beleggen in een beursindex

Een manier om in een beursindex te beleggen is door simpelweg alle aandelen van de index te kopen. Sommige indices, zoals de Amerikaanse Dow Jones, zijn niet gewogen naar de grootte van bedrijven. U kunt de DJIA dus eenvoudig kopiëren door van elk van de 30 aandelen er één te kopen. Dat kost u ca. $ 3.600,-. Andere indices, zoals de Nederlandse AEX, zijn gewogen naar de totale waarde van elk bedrijf (de marktkapitalisatie). Zo vormen Shell en Unilever samen zo’n 30% van de AEX, terwijl Vopak en Galapagos net voor 1% meetellen.

Dat maakt het lastiger om een gewogen index zoals de AEX te kopen. Als u bijvoorbeeld één aandeel Galapagos voor ca. 80 euro koopt, moet u voor zo’n 5.000 euro in Shell en Unilever stoppen. De totale index kost u dan rond de 16.000 euro. Het is niet altijd mogelijk om precies genoeg van een aandeel te kopen om de juiste weging te krijgen, omdat u geen halve aandelen kunt kopen.

Hierbij laten we gemakshalve de transactiekosten even achterwege. Voor elk aandeel dat u koopt betaalt u vaste transactiekosten. Die lopen aardig op wanneer u 25 of 30 losse aandelen koopt. En als u actief wilt handelen, dan betaalt u deze kosten elke keer dat u koopt of verkoopt. Het is voor kleine beleggers dus niet interessant om zelf een index te kopiëren met losse aandelen.

CFD’s op indices

Gelukkig bestaan er ook CFD’s (contracts for difference) op beursindices. Deze contracten volgen de waarde van een index, zonder dat u zelf de losse aandelen hoeft te kopen. U kunt voor ieder bedrag in een index-CFD beleggen, dus ook met een kleine portemonnee.

AEX index beleggen CFD
Met index CFD's spreidt u uw risico. Hier: de AEX vergeleken met de aandelen ASML en Vopak in 2017.

En net als in andere CFD’s kunt u in CFD’s op beursindices handelen met hefboom. Dat betekent dat u met een groter kapitaal handelt dan u zelf heeft, en alleen een kleine marge hoeft aan te houden op uw rekening. De hefboom op index-CFD’s verschilt van broker tot broker, maar ligt in Europa meestal tussen de 1:5 en 1:20. Een hefboom van 1:10 betekent dat u met 200 euro voor 2.000 euro in een index kunt beleggen. Dat maakt het mogelijk om zelfs met een klein vermogen in meerdere indices tegelijk te handelen

De namen van index-CFD’s wijken meestal iets af van de indexnamen. Zo vindt u CFD’s op de AEX meestal als ‘Nederland 25’, de DAX als ‘Duitsland 30’, en de NASDAQ als ‘US-TECH 100’. Dat komt omdat contracts for difference gebaseerd moeten zijn op een verhandelbaar product, waarvan de waarde objectief vast te stellen is. 

De index als zodanig wordt niet direct verhandeld, maar futures op de index wel. Technisch gezien handelt u dus niet in CFD’s op de index, maar in CFD’s op futures op de index. En door dit verschil mogen de CFD’s geen AEX, DAX, of NASDAQ CFD’s genoemd worden. In de praktijk maakt het weinig uit, maar het is een beetje zoekwerk om het juiste CFD te vinden op de index waarin u wilt handelen.

Beursindex contracten in vergelijking met andere CFD’s

Als u al gewend bent aan de handel in CFD’s dan weet u dat deze geschikter zijn om actief in te handelen dan om lange tijd vast te houden. Dat is omdat u geen transactiekosten betaalt over de aankoop en verkoop (alleen de spread), en omdat het lang aanhouden van CFD’s soms rente kost (vanwege de hefboom).

Beursindices zijn minder volatiel dan losse aandelen. Dat is logisch, omdat de stijging van het ene aandeel en de daling van het andere aandeel in de index elkaar uitmiddelen. Voor de actieve belegger betekent dat een lager potentieel rendement. De oplossing daarvoor is door met een hogere hefboomfactor te handelen. Als een index met 0,5% in een dag stijgt, dan kunt u met een hefboom van 1:10 al 5% winst boeken. 

Ook zijn indices minder geschikt voor technische analyse. De reden dat technische analyse werkt, is de psychologie van de markt. Een bepaalde aandelenkoers werkt als weerstandsniveau omdat iedereen denkt dat het een weerstandsniveau is en zijn aandelen gaat verkopen, waardoor de prijs daalt. Dat heet een self-fulfilling prophecy. Maar omdat beurshandelaren niet in indices handelen maar in individuele aandelen, heeft het niveau van een index maar weinig psychologisch effect. 

In plaats daarvan lenen indices zich juist goed voor fundamentele analyse. Als er gunstig beursnieuws is, gaat vaak de hele index omhoog. En bij slecht nieuws gaat de hele index omlaag. Als u goed ziet aankomen hoe de algemene stemming op de beurs morgen zal zijn, kunt u mooie resultaten boeken met CFD’s op beursindices.

Zelf handelen in CFD's op beursindices

Wilt u ook profiteren van de voordelen die indexbeleggen u bieden? U kunt het beleggen in CFD's op beursindices zonder risico* uitproberen met een gratis demorekening. Een uitstekende CFD broker waar u in CFD's op meer dan 25 beursindices kunt handelen is Plus500 (review). Klik hier om CFD's op beursindices nu gratis te proberen.

 

 

*Risicowaarschuwing: Het handelen in CFD's is risicovol. CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 82 % van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.

Handel in Bitcoin CFDs bij Markets.com
 

Zoeken op de site

Is CFD trading iets voor u?

CFD trading is niet voor iedereen weggelegd. Doe de test en kom erachter of u een geboren CFD trader bent.

CFD trading test

Actuele CFD koersen

CFD handel bij broker Markets.com

Risicowaarschuwing

U kunt met de handel in CFD's veel geld verdienen. U dient zich er echter van bewust te zijn dat u ook risico loopt. CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74 % en 89 % van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. CFD's zijn een niet-gereguleerd beleggingsproduct en vallen niet onder de EU-bescherming voor beleggers. Handel nooit met geld dat u niet kunt missen. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Meer over risicobeheersing leest u hier.

Contractfordifference.nl is een informatieve site over handelen in CFD's (contracts for difference). U vindt er informatie over hoe CFD's werken, over verschillende markten en producten, en over CFD brokers. Wij verstrekken uitdrukkelijk geen financieel advies. Als u niet zeker weet of CFD's een geschikte belegging voor u zijn, raden wij u aan om u te laten voorlichten door een onafhankelijk financieel adviseur. Alle handelsbeslissingen die u neemt zijn voor uw eigen risico en verantwoordelijkheid. Contractfordifference.nl is exclusief gericht op Nederlandse volwassenen. De inhoud van de site is niet bestemd voor inwoners van België.