De geschiedenis van CFD's
cfds geschiedenis achtergrond

Het 'Contract For Difference' ('Wat is een CFD?') is een betrekkelijk jong fenomeen. CFD's bestaan pas sinds het eind van de jaren-tachtig van de vorige eeuw. En onder particuliere beleggers worden CFD's pas sinds de jaren-negentig verhandeld.

De opkomst van CFD's

Oorspronkelijk zijn CFD's uitgevonden om een reden die weinig met beleggen te maken heeft: het vermijden van belastingen. In het Verenigd Koninkrijk gold sinds 1986 de zogenaamde 'Stamp Duty Reserve Tax': een belasting op overeenkomsten die de overdracht van aandelen en opties regelde (kortom iedere aan- en verkoop op de Londense aandelenbeurs). Deze belasting hoefte echter niet betaald te worden als er geen aandelen van eigenaar wisselden. Het was daarom aantrekkelijk om contracten af te sluiten die alleen betrekking hadden op de waardeverandering van aandelen, zonder de aandelen daadwerkelijk te verhandelen.

Op den duur werd echter duidelijk dat de belangrijkste voordelen van CFD's niet fiscaal van aard waren. Omdat alleen de waarde van aandelen word verrekend en geen echte aandelen gekocht hoeven te worden, is voor CFD's veel minder kapitaal nodig. Contracts for difference worden doorgaans met een aanzienlijke leverage factor ('Hoe werkt CFD trading?') verhandeld en dat maakt ze een aantrekkelijke belegging om te profiteren van kleine waardeveranderingen. Dit bleek ook veel particuliere beleggers aan te spreken.

Sinds het midden van de jaren negentig worden CFD's daarom op de particuliere markt aangeboden. Aanvankelijk werden ze geïntroduceerd door het grote handelshuis GNI en later volgden ook brokers als IG Markets. Met de groei van het internet is ook de populariteit van online CFD handel enorm toegenomen.

CFD trading in de 21e eeuw

Met ingang van de twintigste eeuw betraden gespecialiseerde CFD brokers ('Een CFD broker kiezen') de retailmarkt. Deze vaak kleinere kantoren zijn beter in staat om in te spelen op de wensen van de particuliere belegger. Ze bieden intuïtievere software, ondersteuning door een online helpdesk en de mogelijkheid om met kleine bedragen in CFD's te handelen. Met de komst van deze 'retail CFD brokers' zijn CFD's definitief niet meer weg te denken van de beleggingsmarkt.

Inmiddels halen steeds meer particulieren een leuke bijverdienste (of zelfs hun hele inkomen) uit CFD trading. Is dit ook wat voor u? Lees dan het artikel 'Zelf handelen in CFD's' om hiermee aan de slag kunt gaan.

Of begin direct in de praktijk*. Als u nu gratis een rekening opent bij CFD Broker Plus500, krijgt u toegang tot honderden activa om in te handelen. U kunt het CFD aanbod van Plus500 ook zonder risico uitproberen met een gratis demorekening.

 

*Risicowaarschuwing: Het handelen in CFD's is risicovol. CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 86 % van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.

Gerelateerde artikelen

Wat is een broker?Wat is een broker?
Als u in CFD's handelt ('Wat is een CFD?') dan hoeft u niet voor elke transactie die u afsluit zelf een koper of een verkoper te vinden. Dat zou CFD trading onmogelijk maken. In plaats daarvan handelt u via een CFD broker. In dit artikel leggen we uit wat een CFD broker precies doet, en hoe u zelf...
De voordelen van CFD'sDe voordelen van CFD's
Waarom zou u zelf in CFD's willen handelen? In het artikel 'Hoe werkt CFD trading?' kunt u uitgebreid lezen over de kenmerken van contracts for difference. Hieronder noemen we alvast een paar van de voordelen. Verdien geld bij stijgende en bij dalende koersen. Door 'long' en 'short' trades kunt...
Hoe werkt CFD trading?Hoe werkt CFD trading?
CFD trading, de handel in contracts for difference, is in een aantal opzichten anders dan de gewone handel in aandelen of obligaties. Op deze pagina leggen we uit hoe CFD trading werkt. Leverage Een belangrijke eigenschap van CFD trading is het gebruik van 'leverage'. Leverage, in...
Een CFD-broker kiezenEen CFD-broker kiezen
Als u zelf via internet wil handelen in CFD's is het belangrijk om een goede CFD broker te kiezen. CFD brokers zijn er in alle soorten en maten en de verschillen zijn groot. Waar u op moet letten bij het kiezen van een CFD broker Er zijn een aantal belangrijke zaken om in de gaten te...
Gratis CFD demo rekening bij Markets.com
 

Zoeken op de site

Is CFD trading iets voor u?

CFD trading is niet voor iedereen weggelegd. Doe de test en kom erachter of u een geboren CFD trader bent.

CFD trading test

Actuele CFD koersen

Risicowaarschuwing

U kunt met de handel in CFD's veel geld verdienen. U dient zich er echter van bewust te zijn dat u ook risico loopt. CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74 % en 89 % van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. CFD's zijn een niet-gereguleerd beleggingsproduct en vallen niet onder de EU-bescherming voor beleggers. Handel nooit met geld dat u niet kunt missen. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Meer over risicobeheersing leest u hier.

Contractfordifference.nl is een informatieve site over handelen in CFD's (contracts for difference). U vindt er informatie over hoe CFD's werken, over verschillende markten en producten, en over CFD brokers. Wij verstrekken uitdrukkelijk geen financieel advies. Als u niet zeker weet of CFD's een geschikte belegging voor u zijn, raden wij u aan om u te laten voorlichten door een onafhankelijk financieel adviseur. Alle handelsbeslissingen die u neemt zijn voor uw eigen risico en verantwoordelijkheid. Contractfordifference.nl is exclusief gericht op Nederlandse volwassenen. De inhoud van de site is niet bestemd voor inwoners van België.