Hoe werkt CFD trading?
Uitleg cfd trading

CFD trading, de handel in contracts for difference, is in een aantal opzichten anders dan de gewone handel in aandelen of obligaties. Op deze pagina leggen we uit hoe CFD trading werkt.

Leverage

Een belangrijke eigenschap van CFD trading is het gebruik van 'leverage'. Leverage, in het Nederlands ook wel de 'hefboom' genoemd, zorgt ervoor dat u met een klein vermogen in grote posities kunt handelen. Als u bijvoorbeeld een positie ter waarde van EUR. 10.000 aan vreemde valuta's wilt innemen, heeft u niet daadwerkelijk EUR. 10.000 nodig. Uw CFD broker financiert voor u de positie en vraagt een deel van de waarde daarvan als onderpand om eventuele verliezen af te dekken. Dat deel ligt in Europa meestal tussen de 1/2 en 1/30, afhankelijk van het type CFD en de broker. Als u 1/30 van de waarde van uw positie als onderpand nodig heeft, spreken we van een 'leverage factor' van 30. Buiten Europa en voor professionele traders kan de leverage factor oplopen tot wel 500.

Leverage maakt dat u op CFD's veel hogere rendementen kunt boeken dan op andere beleggingen. Wanneer u in aandelen handelt, kunt u nooit meer verdienen dan de waardestijging van het aandeel in een bepaalde periode. Als u voor EUR. 1.000,- aan aandelen koopt en deze stijgen 5% in waarde, dan verdient u 5%, of te wel EUR. 50,-. Als u echter met EUR. 1.000,- als onderpand en 5x leverage een CFD ter waarde van EUR. 5.000,- op hetzelfde aandeel afsluit, levert de 5% waardestijging u EUR. 250,- op (5% van 5.000); dat is een winst van 25% op uw belegde vermogen.

Op dezelfde manier betekent een hogere leverage ook een hoger risico. Als u een CFD met 5x leverage afsluit op een aandeel en dat aandeel dáált in waarde, dan wordt uw verlies ook 5x uitvergroot. Het is daarom van belang om weloverwogen beslissingen te nemen en uw maximale verlies altijd te beperken door middel van een 'stop loss'. Een stop loss is een limiet die u vooraf instelt waarbij u uw verlies neemt op een slecht presterend contract for difference.

Verdienen aan stijgende en aan dalende markten

U kunt contracts for difference zowel 'long' als 'short' afsluiten. Een long contract wil zeggen dat u speculeert op waardestijging van het onderliggende goed. Het is alsof u het onderliggende goed gekocht had. Als de waarde bij verkoop hoger is dan bij aankoop, krijgt u het verschil uitgekeerd. Bij een short contract speculeert u juist op een waardedáling van het goed. Als de waarde bij verkoop láger is dan bij aankoop, krijgt u het verschil uitgekeerd.

Het voordeel van long en short contracten is dat u zowel bij stijgende als bij dalende koersen geld kunt verdienen. En vaak laten markten in een periode zowel stijgingen als dalingen zien. Als u in de dalen long contracten weet af te sluiten en op de toppen short contracten, dan profiteert u dubbel.

CFD financieringskosten

Omdat u door leverage met CFD's in veel grotere posities kunt handelen dan u normaal zou kunnen met uw vermogen, worden door de meeste CFD brokers financieringskosten in rekening gebracht. Dit zijn de kosten van het kapitaal dat nodig zou zijn om uw positie te kopen. Als u een long positie neemt betaalt u de financieringskosten aan uw broker. Als u een short positie neemt betaalt de broker u.

CFD handel bij broker Markets.com

De financieringskosten hebben voor contracts for difference doorgaans de orde van grootte van een paar procent per jaar. De kosten worden meestal per dag berekend, maar pas na de eerste 48 uur dat u uw positie open hebt. Omdat het om samengestelde interest draait kunt u het percentage niet simpelweg door 360 (het aantal dagen in een boekjaar) delen.

U kunt als volgt de financieringskosten berekenen. (Let op, hier volgt een stuk lastige wiskunde! Klik hier om dit gedeelte over te slaan.) U neemt het jaarlijkse percentage (bijvoorbeeld 3,5%) en drukt dit uit als decimaal (3,5% is 0,035). U telt hier 1 bij op en doet dit getal tot de macht tot de macht 1/360. Vervolgens trekt u van het resultaat 1 af en drukt het getal weer uit als een percentage. Als u dit percentage vermenigvuldigt met de totale grootte van uw positie krijgt u de financieringskosten per dag.

Een voorbeeld: U heeft een CFD gekocht ter grootte van 500 aandelen ING met 50x leverage. De huidige koers is EUR. 8,10, waarmee de totale waarde van uw positie op EUR. 4.050,- uitkomt. (Door de 50x leverage heeft u echter slechts EUR. 81,- op uw rekening nodig om deze positie te behouden.) De financieringskosten bedragen 3,5% per jaar, of te wel 0,035. U berekent: (1+0,035)^(1/360)=1,000096. Dit betekent een percentage van 0,0096% per dag. Uw dagelijkse financieringskosten komen daarmee op 0,0096% * 4.050 = EUR. 0,39 uit; bijna veertig cent. Als u na 48 uur de positie nog open heeft, trekt uw broker deze 39 ct. dagelijks van uw rekening af. Omgekeerd, had u een short positie ingekomen, dan had u dit bedrag dagelijks bijgeschreven gekregen.

CFD handel in de praktijk

In de praktijk hoeft u eigenlijk geen aandacht te besteden aan de financieringskosten. Omdat u posities meestal slechts korte tijd open houdt, blijven de financieringskosten laag (en binnen 48 uur zelfs 0). Om succesvol te handelen is het belangrijker om uw koersdoelen goed te kiezen. Dat wil zeggen, op het moment dat u een CFD koopt besluit u:

  • Bij welke koers u het contract weer verkoopt in geval van winst. Dat is uw 'take profit' niveau. 
  • Bij welke koers u uw verlies neemt, het 'stop loss' niveau.

De meest gemaakte fout door amateur-traders is om te snel winst te nemen en bang te zijn voor verlies. Daardoor blijven de winsten beperkt en kunnen de verliezen hoog oplopen. U moet precies het tegenovergestelde doen: uw verliesgevende posities snel afkappen en uw winsten laten stijgen. Zoals de Amerikanen zeggen: "Cut your losses and let your profits soar!"

Wilt u zelf aan de slag met CFD handel? Lees dan het artikel 'Zelf handelen in CFD's'.

 

Gerelateerde artikelen

De beursgang van ABN AMRO anno 2015De beursgang van ABN AMRO anno 2015
Op vrijdag 20 november is het zover. Na 7 jaar weggeweest te zijn keert het aandeel ABN AMRO terug naar het Damrak. Met de beursgang ABN AMRO 2015 wordt de nationalisatie van ABN AMRO uit 2008 gedeeltelijk teruggedraaid: ongeveer 20% van de aandelen zal weer vrij verhandelbaar worden, de overige 80...
CFD's voor de ervaren beleggerCFD's voor de ervaren belegger
Bent u een ervaren belegger? Belegt u al jaren in aandelen en kent u de ins en outs van de beurs? Als doorgewinterde belegger investeert u uw vermogen voor de middellange of lange termijn. U laat zich niet leiden door de waan van de dag, en schrikt niet als de beurs een paar procenten...
Bent u een actieve belegger?Bent u een actieve belegger?
Bent u een actieve belegger? Bent u een actieve belegger of day trader? Heeft u gevoel voor de markten, en wilt u profiteren van kleine koersbewegingen op de korte termijn? Dan zijn CFD's (Contracts For Difference) hét instrument bij uitstek. CFD's bieden u een hoger potentieel rendement...
De AFM over CFD handel: de meeste traders verliezenDe AFM over CFD handel: de meeste traders verliezen
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de afgelopen maanden niet stil gezeten en komt binnenkort met een rapport naar buiten over CFD's (contract for difference). Dat bericht het Financieele Dagblad op 19 januari jl. Een van de belangrijkste conclusies van het rapport: de meeste...
Gratis CFD nieuws alerts bij Markets.com
 

Zoeken op de site

Is CFD trading iets voor u?

CFD trading is niet voor iedereen weggelegd. Doe de test en kom erachter of u een geboren CFD trader bent.

CFD trading test

Actuele CFD koersen

Risicowaarschuwing

U kunt met de handel in CFD's veel geld verdienen. U dient zich er echter van bewust te zijn dat u ook risico loopt. CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74 % en 89 % van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. CFD's zijn een niet-gereguleerd beleggingsproduct en vallen niet onder de EU-bescherming voor beleggers. Handel nooit met geld dat u niet kunt missen. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Meer over risicobeheersing leest u hier.

Contractfordifference.nl is een informatieve site over handelen in CFD's (contracts for difference). U vindt er informatie over hoe CFD's werken, over verschillende markten en producten, en over CFD brokers. Wij verstrekken uitdrukkelijk geen financieel advies. Als u niet zeker weet of CFD's een geschikte belegging voor u zijn, raden wij u aan om u te laten voorlichten door een onafhankelijk financieel adviseur. Alle handelsbeslissingen die u neemt zijn voor uw eigen risico en verantwoordelijkheid. Contractfordifference.nl is exclusief gericht op Nederlandse volwassenen. De inhoud van de site is niet bestemd voor inwoners van België.