CFD trading, de handel in contracts for difference, is in een aantal opzichten anders dan de gewone handel in aandelen of obligaties. Op deze pagina leggen we uit hoe CFD trading werkt.
Leverage
Een belangrijke eigenschap van CFD trading is het gebruik van 'leverage'. Leverage, in het Nederlands ook wel de 'hefboom' genoemd, zorgt ervoor dat u met een klein vermogen in grote posities kunt handelen. Als u bijvoorbeeld een positie ter waarde van EUR. 10.000 aan vreemde valuta's wilt innemen, heeft u niet daadwerkelijk EUR. 10.000 nodig. Uw CFD broker financiert voor u de positie en vraagt een deel van de waarde daarvan als onderpand om eventuele verliezen af te dekken. Dat deel ligt in Europa meestal tussen de 1/2 en 1/30, afhankelijk van het type CFD en de broker. Als u 1/30 van de waarde van uw positie als onderpand nodig heeft, spreken we van een 'leverage factor' van 30. Buiten Europa en voor professionele traders kan de leverage factor oplopen tot wel 500.
Leverage maakt dat u op CFD's veel hogere rendementen kunt boeken dan op andere beleggingen. Wanneer u in aandelen handelt, kunt u nooit meer verdienen dan de waardestijging van het aandeel in een bepaalde periode. Als u voor EUR. 1.000,- aan aandelen koopt en deze stijgen 5% in waarde, dan verdient u 5%, of te wel EUR. 50,-. Als u echter met EUR. 1.000,- als onderpand en 5x leverage een CFD ter waarde van EUR. 5.000,- op hetzelfde aandeel afsluit, levert de 5% waardestijging u EUR. 250,- op (5% van 5.000); dat is een winst van 25% op uw belegde vermogen.
Op dezelfde manier betekent een hogere leverage ook een hoger risico. Als u een CFD met 5x leverage afsluit op een aandeel en dat aandeel dáált in waarde, dan wordt uw verlies ook 5x uitvergroot. Het is daarom van belang om weloverwogen beslissingen te nemen en uw maximale verlies altijd te beperken door middel van een 'stop loss'. Een stop loss is een limiet die u vooraf instelt waarbij u uw verlies neemt op een slecht presterend contract for difference.
Verdienen aan stijgende en aan dalende markten
U kunt contracts for difference zowel 'long' als 'short' afsluiten. Een long contract wil zeggen dat u speculeert op waardestijging van het onderliggende goed. Het is alsof u het onderliggende goed gekocht had. Als de waarde bij verkoop hoger is dan bij aankoop, krijgt u het verschil uitgekeerd. Bij een short contract speculeert u juist op een waardedáling van het goed. Als de waarde bij verkoop láger is dan bij aankoop, krijgt u het verschil uitgekeerd.
Het voordeel van long en short contracten is dat u zowel bij stijgende als bij dalende koersen geld kunt verdienen. En vaak laten markten in een periode zowel stijgingen als dalingen zien. Als u in de dalen long contracten weet af te sluiten en op de toppen short contracten, dan profiteert u dubbel.
CFD financieringskosten
Omdat u door leverage met CFD's in veel grotere posities kunt handelen dan u normaal zou kunnen met uw vermogen, worden door de meeste CFD brokers financieringskosten in rekening gebracht. Dit zijn de kosten van het kapitaal dat nodig zou zijn om uw positie te kopen. Als u een long positie neemt betaalt u de financieringskosten aan uw broker. Als u een short positie neemt betaalt de broker u.
De financieringskosten hebben voor contracts for difference doorgaans de orde van grootte van een paar procent per jaar. De kosten worden meestal per dag berekend, maar pas na de eerste 48 uur dat u uw positie open hebt. Omdat het om samengestelde interest draait kunt u het percentage niet simpelweg door 360 (het aantal dagen in een boekjaar) delen.
U kunt als volgt de financieringskosten berekenen. (Let op, hier volgt een stuk lastige wiskunde! Klik hier om dit gedeelte over te slaan.) U neemt het jaarlijkse percentage (bijvoorbeeld 3,5%) en drukt dit uit als decimaal (3,5% is 0,035). U telt hier 1 bij op en doet dit getal tot de macht tot de macht 1/360. Vervolgens trekt u van het resultaat 1 af en drukt het getal weer uit als een percentage. Als u dit percentage vermenigvuldigt met de totale grootte van uw positie krijgt u de financieringskosten per dag.
Een voorbeeld: U heeft een CFD gekocht ter grootte van 500 aandelen ING met 50x leverage. De huidige koers is EUR. 8,10, waarmee de totale waarde van uw positie op EUR. 4.050,- uitkomt. (Door de 50x leverage heeft u echter slechts EUR. 81,- op uw rekening nodig om deze positie te behouden.) De financieringskosten bedragen 3,5% per jaar, of te wel 0,035. U berekent: (1+0,035)^(1/360)=1,000096. Dit betekent een percentage van 0,0096% per dag. Uw dagelijkse financieringskosten komen daarmee op 0,0096% * 4.050 = EUR. 0,39 uit; bijna veertig cent. Als u na 48 uur de positie nog open heeft, trekt uw broker deze 39 ct. dagelijks van uw rekening af. Omgekeerd, had u een short positie ingekomen, dan had u dit bedrag dagelijks bijgeschreven gekregen.
CFD handel in de praktijk
In de praktijk hoeft u eigenlijk geen aandacht te besteden aan de financieringskosten. Omdat u posities meestal slechts korte tijd open houdt, blijven de financieringskosten laag (en binnen 48 uur zelfs 0). Om succesvol te handelen is het belangrijker om uw koersdoelen goed te kiezen. Dat wil zeggen, op het moment dat u een CFD koopt besluit u:
- Bij welke koers u het contract weer verkoopt in geval van winst. Dat is uw 'take profit' niveau.
- Bij welke koers u uw verlies neemt, het 'stop loss' niveau.
De meest gemaakte fout door amateur-traders is om te snel winst te nemen en bang te zijn voor verlies. Daardoor blijven de winsten beperkt en kunnen de verliezen hoog oplopen. U moet precies het tegenovergestelde doen: uw verliesgevende posities snel afkappen en uw winsten laten stijgen. Zoals de Amerikanen zeggen: "Cut your losses and let your profits soar!"
Wilt u zelf aan de slag met CFD handel? Lees dan het artikel 'Zelf handelen in CFD's'.