Beursgang ABN AMRO 2015
Beursgang ABN AMRO 2015 november 20

Op vrijdag 20 november is het zover. Na 7 jaar weggeweest te zijn keert het aandeel ABN AMRO terug naar het Damrak. Met de beursgang ABN AMRO 2015 wordt de nationalisatie van ABN AMRO uit 2008 gedeeltelijk teruggedraaid: ongeveer 20% van de aandelen zal weer vrij verhandelbaar worden, de overige 80% blijft vooralsnog in staatshanden. Om heel precies te zijn: het zijn certificaten van aandelen die naar de beurs gebracht worden. Rondom het aandeel ABN AMRO is een fikse beschermingsconstructie opgetrokken om mogelijke vijandelijke overnames in de toekomst bij voorbaat uit te sluiten.

Nu er een nieuw kindje bij komt op het Damrak is de vraag voor beleggers welke kansen het geherintroduceerde aandeel in de toekomst biedt. Zal het aandeel ooit nog terugkeren naar de glorie van haar hoogtijdagen van eind vorige eeuw? Of zal het een zorgenkindje blijven op de beurs waar beleggers beter verre van kunnen blijven? En wij van ContractForDifference.nl zijn natuurlijk bijzonder geïnteresseerd wat er op de korte termijn gebeurt met de ABN AMRO CFD koers.

 

Risicowaarschuwing: Het handelen in CFD's met echt geld is risicovol. 86% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. U kunt hier de volledige risicowaarschuwing lezen.

 

Om antwoord te geven op deze vragen blikken we in dit artikel eerst terug naar de woelige periode van de nationalisatie in 2008. Vervolgens kijken we wat Gerrit Zalm sindsdien met het bedrijf gedaan heeft om het weer beursfähig te maken. We bespreken de kansen en bedreigingen voor ABN AMRO op middellange termijn. Daaruit leiden we af welke mogelijke koerssprongen van het aandeel interessante speculatiekansen kunnen bieden voor CFD traders.

De nationalisatie van het aandeel ABN AMRO in 2008

In de nasleep van de val van Lehman Brothers in september 2008 krijgen vele andere banken het zwaar te verduren. ABN AMRO was een jaar eerder (apr-okt 2007) voor een veel te hoog bedrag van 72 miljard euro overgenomen door een consortium van RBS, Fortis en Banco Santander. Omdat de financieringslasten van deze overname voor Fortis door de kredietcrisis ondraaglijk bleken ontstond in oktober 2018 de dreiging van een heuse bankrun op Fortis. Een groot aantal spaarders had al hun tegoeden opgenomen en Fortis had een groot liquiditeitsprobleem vanwege een gebrek aan vertrouwen op de kapitaalmarkt.

Vanwege het belang van Fortis/ABN AMRO voor de Nederlandse economie als systeembank werd in het weekend van 2 oktober 2008 door het Ministerie van Financiën (onder leiding van de toenmalige minister Wouter Bos) een nationalisatieplan voor ABN AMRO gesmeed, waarbij de Nederlandse staat voor nominaal 16,8 miljard euro Fortis Bank (waarvan het grootste gedeelte bestond uit het voormalige ABN AMRO) en Fortis Verzekeringen overnam. De uiteindelijke kosten voor de Nederlandse belastingbetaler bleken door allerlei verscholen posten veel hoger uit te komen; deze worden geschat op tussen de 22 en 28 miljard euro.

ABN AMRO onder de leiding van Gerrit Zalm

Voormalig minister van financiën Gerrit Zalm kreeg direct na de nationalisatie de leiding over de bank. De belangrijkste opdrachten op dat moment waren vooral het integreren van de voormalige onderdelen ABN AMRO en Fortis en het stabiliseren van de bedrijfsvoering en financiën, om een toekomstige gang terug naar de beurs mogelijk te maken.

Net als door de andere banken is door ABN AMRO ook veel gepredikt over vergroten van klantfocus in haar activiteiten; in de praktijk hebben klanten hiervan bitter weinig gemerkt en heeft de bank vooral geschitterd in het staren naar de eigen navel. Wel is de integratie van de twee onderdelen inmiddels afgerond en lijkt de rust in de interne organisatie teruggekeerd.

Kansen en bedreigingen voor het aandeel ABN AMRO

Naar eigen zeggen wil ABN AMRO een vooruitstrevende retailbank zijn die innovatie hoog in het vaandel heeft staan. Maar zijn deze ambities eigenlijk wel reëel? In het verleden heeft de bank tot vervelens toe laten zien dat ze wel hoge ambities weet te formuleren, maar deze nauwelijks kan realiseren. Als we puur op de wapenfeiten van ABN AMRO in de afgelopen 7 jaar afgaan, dan heeft de bank weinig innovatie laten zien (tenzij de afschaffing van de Chipper als vernieuwing gezien mag worden). Innovaties in het betalingssysteem lijken eerder van technologiebedrijven als PayPal en Apple te komen dan van de grootbanken.

Waar moet ABN AMRO dan haar winstgevendheid vandaan halen? Deze lijkt vooral ontleend te worden aan de veronderstelde onmisbaarheid van het oligopolie Rabobank / ING / ABN AMRO. Maar erg toekomstbestendig kan deze strategie niet genoemd worden. Kortom, een soepele ontwikkeling van de beurskoers van ABN AMRO is allerminst zeker.

Verwachte ABN AMRO koers-bewegingen in de nabije toekomst

Nadat ABN AMRO inmiddels alweer 7 jaar in staatshanden geweest is, is het nu aan de markt om de waarde van het aandeel na de beursgang opnieuw te taxeren. Verschil met andere IPO's is dat het niet gaat om een jong bedrijf met veel groeikansen maar om een redelijk log bedrijf uit de gevestigde orde. Daarmee is de bandbreedte van de koers rond de introductie aanzienlijk smaller dan bij technologie-concerns zoals Facebook. Keerzijde hiervan is dat het risico van speculatie met CFD's ook minder groot is. Toch kunnen beperkte koersschommelingen vanwege de hefboom (EN: 'leverage') voor de CFD trader toch nog behoorlijke winsten opleveren.

In de markt heersen op dit moment verschillende stemmingen rondom de IPO ('Initial Public Offering) van ABN AMRO. Waar sommigen enthousiast zijn over de mogelijke functie van de bank als volksaandeel, zien anderen vooral de bedreigingen voor grootbanken rondom herstructurering van hun balans en de opkomst van nieuwe betaalplatforms zoals ApplePay. Gezien de torenhoge ambities van ABN AMRO wat betreft RoE ('Return on Equity') maar haar beperkte slagvaardigheid (met vele gedateerde legacy-systemen), lijkt er een hoop ruimte te zijn voor toekomstige teleurstellingen.

Als CFD trader bent u natuurlijk minder geïnteresseerd in de ontwikkeling van de onderliggende waarde van uw contracts for difference op lange termijn, en des te meer in de koersverwachting op de korte termijn. De presentaties van de kwartaalcijfers kunnen dus de goede momenten zijn om uw slag te slaan als CFD trader.

Voorzichtigheid met long-posities lijkt geboden: vertrouwen komt nog altijd te voet en gaat te paard. De koersuitslagen naar beneden zullen naar alle waarschijnlijkheid groter zijn dan die naar boven. Wat dat betreft spreekt het trackrecord van ABN AMRO boekdelen. Gelukkig bent u als CFD handelaar niet afhankelijk van positieve beursresultaten, maar kunt u ook bij slecht weer verdienen aan een short positie.

Verdien aan het aandeel ABN-AMRO met CFDs

Door te handelen in CFD's ABN AMRO kunt u zowel van de opgaande als van de neergaande koersbewegingen profiteren. Handelen in CFD's heeft een aantal voordelen ten opzichte van de handel in aandelen ABN AMRO:

  • Uw order wordt altijd vervuld, ongeacht de vraag. 
  • De transactiekosten zijn meestal lager. 
  • Door de hefboom kunt u met een klein kapitaal toch grote posities verhandelen. 
  • U kunt zowel long als short gaan, en profiteren van koers stijgingen en dalingen. 

U kunt CFD's op ABN AMRO kopen en verkopen via Plus500, met tot 5x leverage. Dat wil zeggen: als u 500 euro investeert, kunt u voor 2.500 euro handelen. (De hefboom kan veranderen met de beursomstandigheden.) Plus500 is een van de best aangeschreven CFD brokers: streng gereguleerd, met lage kosten, en geheel Nederlandstalig. U kunt de software van Plus500 geheel zonder risico uitproberen met een gratis demo rekening.

 

*Risicowaarschuwing: Het handelen in CFD's is risicovol. CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 86 % van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.

 

Gerelateerde artikelen

CFD's op aandelenCFD's op aandelen
Wanneer er gesproken wordt over de handel in aandelen, dan wordt hiermee meestal bedoeld dat er geïnvesteerd wordt in een beursgenoteerd(e) bedrijf of organisatie. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven zoals Apple of Philips. Dit is voor de meeste mensen de bekendste vorm van handelen, en veel beginnende...
Wat is een CFD?Wat is een CFD?
CFD's worden steeds populairder als belegging voor particulieren. In dit artikel leest u wat CFD's zijn. CFD staat voor 'Contract For Difference'. Een contract for difference is een financieel instrument waarbij twee partijen met elkaar afspreken om het waardeverschil van een...
Hoe werkt CFD trading?Hoe werkt CFD trading?
CFD trading, de handel in contracts for difference, is in een aantal opzichten anders dan de gewone handel in aandelen of obligaties. Op deze pagina leggen we uit hoe CFD trading werkt. Leverage Een belangrijke eigenschap van CFD trading is het gebruik van 'leverage'. Leverage, in...
CFD broker Plus500CFD broker Plus500
CFD broker Plus500 heeft zich de afgelopen jaren ingezet om een veelzijdige, overzichtelijke en betrouwbare broker voor particulieren te worden. En daar is ze in geslaagd. Inmiddels kunt u via Plus500 in veel verschillende CFD's handelen zonder dat dit verwarrend of ingewikkeld wordt....
Gratis CFD demo rekening bij Markets.com
 

Zoeken op de site

Is CFD trading iets voor u?

CFD trading is niet voor iedereen weggelegd. Doe de test en kom erachter of u een geboren CFD trader bent.

CFD trading test

Actuele CFD koersen

Risicowaarschuwing

U kunt met de handel in CFD's veel geld verdienen. U dient zich er echter van bewust te zijn dat u ook risico loopt. CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74 % en 89 % van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. CFD's zijn een niet-gereguleerd beleggingsproduct en vallen niet onder de EU-bescherming voor beleggers. Handel nooit met geld dat u niet kunt missen. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Meer over risicobeheersing leest u hier.

Contractfordifference.nl is een informatieve site over handelen in CFD's (contracts for difference). U vindt er informatie over hoe CFD's werken, over verschillende markten en producten, en over CFD brokers. Wij verstrekken uitdrukkelijk geen financieel advies. Als u niet zeker weet of CFD's een geschikte belegging voor u zijn, raden wij u aan om u te laten voorlichten door een onafhankelijk financieel adviseur. Alle handelsbeslissingen die u neemt zijn voor uw eigen risico en verantwoordelijkheid. Contractfordifference.nl is exclusief gericht op Nederlandse volwassenen. De inhoud van de site is niet bestemd voor inwoners van België.