Wat is een CFD?
Wat zijn cfd's

CFD's worden steeds populairder als belegging voor particulieren. In dit artikel leest u wat CFD's zijn. CFD staat voor 'Contract For Difference'. Een contract for difference is een financieel instrument waarbij twee partijen met elkaar afspreken om het waardeverschil van een onderliggend goed tussen nu en de toekomst met elkaar te verrekenen. Dat klinkt ingewikkeld, dus we bekijken de onderdelen van die definitie:

  1. Een financieel instrument. Een CFD is een belegging, net als een aandeel of een optie. Het is bedoeld om winst of rendement te maken, waarbij de belegger een zeker risico neemt.
  2. Een afspraak tussen twee partijen. CFDs zijn een onderhandse overeenkomst tussen de belegger en de broker. Ze worden niet op een centrale beurs verhandeld.
  3. Op een onderliggend goed. Een CFD wordt altijd afgesproken over een product waarvan de waarde schommelt, en waarvan die waarde objectief vast te stellen is (bijvoorbeeld d.m.v. de beurskoers). Het onderliggende goed kan van alles zijn: een vreemde valuta, een grondstof zoals olie of katoen, een aandeel, een beursindex, enzovoort.
  4. Het waardeverschil tussen nu en de toekomst. Het verschil in de prijs van het onderliggende goed tussen het moment dat het contract for difference wordt aangegaan en het moment dat hij wordt beëindigd.
  5. Te verrekenen. Als u een CFD koopt op het aandeel Unilever (long) bij een koers van 40, en het verkoopt bij een koers van 45, dan betaalt de broker u 5 winst uit. Als het aandeel gezakt was naar 35 dan moet u de broker 5 betalen.

 

Een belangrijk kenmerk van CFD's is dat u niet daadwerkelijk eigenaar wordt van het onderliggende goed. U komt alleen overeen om de waardeverandering te verrekenen, alsof u eigenaar was geweest van het goed. Deze overeenkomst sluit u via een CFD broker ('Wat is een broker?'). Er is geen expiratiedatum of vast moment waarop het contract beëindigd wordt. Pas als u verwacht dat er geen verder rendement te behalen valt op het onderliggende goed, beëindigt u een CFD (net zoals u bijvoorbeeld een aandeel zou verkopen).

CFD's zijn een goede belegging om geld te verdienen aan de waardeveranderingen op korte termijn in financiële markten. Met aandelen kan het maanden duren om een paar procent rendement te boeken. Met CFD's is dit een kwestie van dagen (of korter). Met een klein bedrag kunt u al in grote posities handelen (dat komt door 'leverage') en u kunt altijd bepalen hoeveel risico u maximaal loopt. Dat is waarom steeds meer beleggers ervoor kiezen om te handelen in CFD's.

Voorbeeld van een CFD

Een voorbeeld. U koopt bij een CFD broker een contract for difference op het aandeel Heineken. Het contract dat u sluit is een zogenaamde 'long' positie. Dat wil zeggen dat u speculeert op waardestijging van het aandeel. (Het tegenovergestelde is een 'short' positie; daarbij gaat u uit van een waardedaling.) Op het moment dat u de CFD koopt is de koers van Heineken aan de Amsterdamse beurs EUR. 41,00. U koopt een CFD op 100 aandelen. Hiervoor hoeft u niet werkelijk 100 aandelen te kopen (dat zou u immers 4.100 euro kosten), maar hoeft u slechts een fractie van dat bedrag (vaak 1/30 - 1/5) beschikbaar te hebben om potentiële verliezen af te dekken. Voor 100 aandelen Heineken heeft u bijvoorbeeld EUR. 82,00 nodig. Dit bedrag wordt opzij gezet.

Een dag later is het aandeel Heineken met 1,5% gestegen naar EUR. 41,62. U besluit om uw winst te nemen en het contract for difference te verkopen (dit kan op elk moment). De CFD broker met wie u het contract heeft gesloten betaalt u 100 maal het waardeverschil van EUR. 0,62 uit, wat u een winst van EUR. 62,00 oplevert. Terwijl het aandeel slechts 1,5% in waarde is gestegen, heeft u 75,6% rendement geboekt op uw opzij gezette kapitaal. Niet slecht voor één dag beleggen.

De populariteit van CFD's

CFD's werden voor het eerst geïntroduceerd in het eind van de jaren-tachtig van de vorige eeuw. (Lees meer over de geschiedenis van CFD's.) Inmiddels zijn ze als beleggingsproduct niet meer weg te denken. Wat maakt CFD's zo populair onder beleggers?

  • CFD trading is actief beleggen. U kunt dagelijks nieuwe beslissingen nemen die uw rendement beïnvloeden. Dit maakt CFD handel veel interessanter dan het passief kopen van aandelen, obligaties of beleggingsfondsen.
  • Met CFD's kunt u veel hogere rendementen boeken dan met andere vormen van beleggen. Door 'leverage' profiteert u van kleine prijsschommelingen achter de komma.
  • U kunt 24 uur per dag in CFD's handelen, thuis, vanuit uw luie stoel. De geavanceerde software van CFD brokers maakt het mogelijk om direct vanuit de koersgrafieken orders op te geven.
  • Of de koersen nu stijgen of dalen, met CFD's valt altijd geld te verdienen. Doordat u zowel op een stijgende als op een dalende beurs kunt speculeren (door het innemen van 'long' of 'short' posities) bent u niet afhankelijk van de richting die de markt op gaat.

 

 

Gerelateerde artikelen

De beursgang van ABN AMRO anno 2015De beursgang van ABN AMRO anno 2015
Op vrijdag 20 november is het zover. Na 7 jaar weggeweest te zijn keert het aandeel ABN AMRO terug naar het Damrak. Met de beursgang ABN AMRO 2015 wordt de nationalisatie van ABN AMRO uit 2008 gedeeltelijk teruggedraaid: ongeveer 20% van de aandelen zal weer vrij verhandelbaar worden, de overige 80...
De BUX-app: CFD handel als spelletjeDe BUX-app: CFD handel als spelletje
Het is HOT en vele televisieprogramma's hebben er al aandacht aan besteed: de razend populaire BUX-app. Het bedrijf BUX, opgericht in 2013, claimt onder het motto "Speel mee met de big boys" beleggen op de beurs toegankelijk te willen maken voor iedereen. Maar is het ook daadwerkelijk...
CFD's op BitcoinCFD's op Bitcoin
Een van de best prestedende CFD's dit jaar is Bitcoin. Sinds deze 'cryptocurrency' in 2009 begon is de Bitcoin koers gestegen tot vele duizenden euro's per bitcoin. Dat is niet zonder schokken gegaan. In sommige perioden is de koers met honderden procenten gestegen, en in andere...
CFD's voor de ervaren beleggerCFD's voor de ervaren belegger
Bent u een ervaren belegger? Belegt u al jaren in aandelen en kent u de ins en outs van de beurs? Als doorgewinterde belegger investeert u uw vermogen voor de middellange of lange termijn. U laat zich niet leiden door de waan van de dag, en schrikt niet als de beurs een paar procenten...

Zelf handelen in CFD's

CFD handel bij broker Markets.com

Spreken CFD's u ook aan? Wilt u deze kans om meer te verdienen op uw beleggingskapitaal niet laten liggen? Of twijfelt u nog? Kom erachter of CFD trading iets voor u is met deze test.

Als u al overtuigd bent van de voordelen van CFD's en zelf aan de slag wilt, lees dan het artikel 'Zelf handelen in CFD's'. Zo verzekert u zichzelf van een goede startpositie als CFD trader. Of open een gratis demorekening om CFD trading zonder risico uit te proberen.

Gratis CFD demo rekening bij Markets.com
 

Zoeken op de site

Is CFD trading iets voor u?

CFD trading is niet voor iedereen weggelegd. Doe de test en kom erachter of u een geboren CFD trader bent.

CFD trading test

Actuele CFD koersen

Beleggen met hefboom met kapitaalbescherming bij Deriv

Risicowaarschuwing

U kunt met de handel in CFD's veel geld verdienen. U dient zich er echter van bewust te zijn dat u ook risico loopt. CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74 % en 89 % van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. CFD's zijn een niet-gereguleerd beleggingsproduct en vallen niet onder de EU-bescherming voor beleggers. Handel nooit met geld dat u niet kunt missen. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Meer over risicobeheersing leest u hier.

Contractfordifference.nl is een informatieve site over handelen in CFD's (contracts for difference). U vindt er informatie over hoe CFD's werken, over verschillende markten en producten, en over CFD brokers. Wij verstrekken uitdrukkelijk geen financieel advies. Als u niet zeker weet of CFD's een geschikte belegging voor u zijn, raden wij u aan om u te laten voorlichten door een onafhankelijk financieel adviseur. Alle handelsbeslissingen die u neemt zijn voor uw eigen risico en verantwoordelijkheid. Contractfordifference.nl is exclusief gericht op Nederlandse volwassenen. De inhoud van de site is niet bestemd voor inwoners van België.