Zijn CFD's iets voor mij?
Test CFD traders beleggers

CFD trading ('Wat is een CFD?') is een aantrekkelijke vorm van daytrading die hoge rendementen mogelijk maakt. Met CFD handel bent u niet afhankelijke van één specifieke markt, maar kunt u bij elk economisch klimaat op verschillende markten geld verdienen. CFD trading is voor sommige mensen echter meer geschikt dan voor anderen. Vind uit of contracts for difference iets voor u zijn.

Vijf vragen

Om erachter te komen of CFD's een geschikte belegging zijn voor u, beantwoordt u de volgende vijf vragen.

1. Heeft u de tijd en energie om actief te beleggen?

CFD trading kost tijd. En energie. U koopt of verkoopt niet zomaar een CFD, maar bestudeert daarvoor eerst de markt, kijkt hoe het koersverloop van een onderliggend product is en neemt een weloverwogen beslissing over uw acties. Vervolgens houdt u in de gaten hoe de markt zich ontwikkeld, of er zich nieuwe kansen voordoen en of uw aannames stand houden.

Online CFD trading bij Plus500

Dit betekent dat elk CFD dat u koopt of verkoopt enig voorwerk kost. En CFD handel is korte-termijn-beleggen. Vaak houdt u een positie niet langer dan een paar uur tot twee dagen aan. Het is dus niet zo dat u een CFD kunt kopen en er zes maanden niet naar om hoeft te kijken. In de loop van een week zult u dus meerdere beslissingen moeten nemen. Heeft u daar de tijd en energie voor?

2. Vindt u hoge rendementen belangrijk?

Hoe leuk het handelen in CFD's ook kan zijn, voor de meeste CFD traders is de belangrijkste motivatie toch dat ze meer willen verdienen dan met passief beleggen in aandelen of beleggingsfondsen. En die extra verdiensten komen niet voor niets: de CFD trader steekt meer tijd in zijn beleggingen en neemt grotere risico's dan andere beleggers. Als u niets geeft om zulke hoge rendementen en tevreden bent met een vermogensgroei van vijf procent per jaar, dan zijn CFD's voor u waarschijnlijk niet de moeite waard.

3. Bent u bereid om gecalculeerd risico te nemen?

Als u belegt in CFD's neemt u meer risico dan wanneer u belegt in aandelen of obligaties. Dat komt door 'leverage': u handelt in posities die groter zijn dan uw beleggingsvermogen. Daardoor worden kleine prijsveranderingen achter de komma uitvergroot in uw beleggingsrenement. Dat betekent dat bij een goede beslissing de waarde van uw CFD gemakkelijk kan verdrievoudigen. Maar bij een verkeerde beslissing kunt u ook alles kwijt zijn.

Daarom moet u om succesvol te handelen in CFD's gecalculeerde risico's nemen. Beleg telkens slechts een klein percentage van uw handelskapitaal in een CFD en stap eruit als uw stop loss of koersdoel is bereikt. Zo maximaliseert u uw winsten en beperkt u uw verliezen. Maar nog steeds zult u aanzienlijke schommelingen in uw kapitaal zien. Bent u hier tegen bestand? Of slaapt u niet meer goed als u op één dag 5 procent verlies hebt geleden? Om te handelen in CFD's moet u bereid zijn tot het nemen van enig risico.

4. Wilt u de moeite nemen om te leren?

Niemand kan vanuit zichzelf succesvol in CFD's beleggen zonder eerst de tijd en moeite te hebben genomen zich te verdiepen. Alle CFD traders die miljonair zijn geworden met hun CFD handel, hebben er in de loop van hun carrière tijd en moeite in gestoken om beter te worden. Ze hebben boeken en artikelen gelezen, ze hebben hun winnende en verliezende posities geanalyseerd en ze hebben hun beleggingsstrategie telkens aangescherpt. Alleen zo waren ze in staat de markt te verslaan en toprendementen te boeken.

Wilt u ook moeite doen om meer te leren over CFD's? Dat u deze website leest, betekent waarschijnlijk van wel. Lees ook de andere artikelen op deze site om meer te weten te komen over de ins en outs van contracts for difference. En houd het daar niet bij. Analyseer de posities die u heeft ingenomen en leer van uw fouten. Bespreek uw beslissingen met anderen. Probeer iedere kans aan te grijpen om uw vaardigheden verder te verbeteren.

5. Bent u in staat het hoofd koel te houden?

CFD trading vergt discipline. Soms maken koersen van aandelen, grondstoffen of valuta's wilde sprongen en op dat moment raken slechte beleggers in paniek. Zij sluiten hun posities in paniek, vaak tegen een te lage prijs. Zij denken niet vooruit, maar lopen achter de markt aan. Wees niet zo'n belegger.

Om succesvol te zijn in CFD beleggen moet u van tevoren nadenken over uw koersdoel bij een aan- of verkoop en over het niveau waarbij u uw verlies neemt ('stop loss'). Dit is een rationele beslissing die te maken heeft met uw inschatting van de markt. Als u eenmaal die beslissing heeft genomen, moet u zich vervolgens niet door paniek van de wijs laten brengen. Houd het hoofd koel. Als u dat kunt, bent u opgewassen tegen de wispelturigheden van de markt.

En, is CFD trading wat voor u?

Als u alle vijf de bovenstaande vragen met 'ja' heeft kunnen beantwoorden, dan is het handelen in CFD's absoluut iets voor u. U heeft de tijd, de energie, het karakter en het doorzettingsvermogen om zeer succesvol te worden. Leest u het artikel 'Zelf handelen in CFD's' en begin met uw beleggingscarrière.

Heeft u een of meerdere vragen met 'nee' beantwoord? Dan zijn CFD's op dit moment niet geschikt voor u. U kunt uw geld beter passief beleggen in een beleggingsfonds. Dit kan in de loop van tijd natuurlijk veranderen. Wellicht kunt u in de toekomst meer tijd vrij maken om te beleggen, of bent u bezig uw zelfdiscipline te verbeteren. Als dat zo is, hebben CFD's u misschien toch wat te bieden. Maar wees wel eerlijk tegen uzelf. Bedenk of u straks inderdaad alle vragen met een 'ja' kunt beantwoorden voordat u aan de slag gaat.

Bent u nog niet zeker of CFD's wel of niet aantrekkelijk zijn voor u? Probeer het handelen dan uit met een gratis demo account. Daarop kunt u handelen met EUR. 50.000,- aan 'virtueel geld', zonder dat u zelf risico loopt. Klik hier om een gratis demorekening te openen. 

 

 

*Het handelen in CFD's is risicovol. CFD's zijn complexe financiële producten, en handelen met hefboom brengt meer risico met zich mee. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. 76,4 procent van de retailbeleggers lijdt verlies met deze aanbieder. U dient na te gaan of u zich het risico op verlies kunt permitteren.

Gerelateerde artikelen

CFD's voor de ervaren beleggerCFD's voor de ervaren belegger
Bent u een ervaren belegger? Belegt u al jaren in aandelen en kent u de ins en outs van de beurs? Als doorgewinterde belegger investeert u uw vermogen voor de middellange of lange termijn. U laat zich niet leiden door de waan van de dag, en schrikt niet als de beurs een paar procenten...
CFD handel: beleggen of speculerenCFD handel: beleggen of speculeren
Vaak worden de begrippen beleggen en speculeren door elkaar gebruikt. Dat is onterecht. Als u belegt, stelt u geld ter beschikking aan een bedrijf. Dat kan door het kopen van aandelen of obligaties. Het bedrijf gaat vervolgens mooie dingen doen met dat geld, en maakt als het goed is winst. U als...
Bent u een actieve belegger?Bent u een actieve belegger?
Bent u een actieve belegger? Bent u een actieve belegger of day trader? Heeft u gevoel voor de markten, en wilt u profiteren van kleine koersbewegingen op de korte termijn? Dan zijn CFD's (Contracts For Difference) hét instrument bij uitstek. CFD's bieden u een hoger potentieel rendement...
De AFM over CFD handel: de meeste traders verliezenDe AFM over CFD handel: de meeste traders verliezen
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de afgelopen maanden niet stil gezeten en komt binnenkort met een rapport naar buiten over CFD's (contract for difference). Dat bericht het Financieele Dagblad op 19 januari jl. Een van de belangrijkste conclusies van het rapport: de meeste traders...
 

Zoeken op de site

Actuele CFD koersen

Risicowaarschuwing

U kunt met de handel in CFD's veel geld verdienen. U dient zich er echter van bewust te zijn dat u ook risico loopt. CFD's zijn complexe financiële producten. Als u handelt met hefboom loopt u een groter risico op verliezen. 68 tot 85 procent van de particuliere beleggers lijdt verlies met de aanbieders van CFD's. Het is belangrijk dat u begript hoe CFD's werken, en dat u nagaat of u zich het risico op verlies kunt permitteren. Handel nooit met geld dat u niet kunt missen. Meer over risicobeheersing leest u hier.

Contractfordifference.nl is een informatieve site over handelen in CFD's (contracts for difference). U vindt er informatie over hoe CFD's werken, over verschillende markten en producten, en over CFD brokers. Wij verstrekken uitdrukkelijk geen financieel advies. Als u niet zeker weet of CFD's een geschikte belegging voor u zijn, raden wij u aan om u te laten voorlichten door een onafhankelijk financieel adviseur. Alle handelsbeslissingen die u neemt zijn voor uw eigen risico en verantwoordelijkheid. Contractfordifference.nl is exclusief gericht op Nederlandse volwassenen. De inhoud van de site is niet van toepassing op Belgische particulieren.