Risicomanagement bij CFD beleggen
CFD risk management risico

Met CFD handel kunt u snel veel geld verdienen. Maar de handel in contracts for difference is ook riskant. Als u niet goed weet wat u doet, kunt u in korte tijd grote verliezen lijden. Daarom is het belangrijk dat u zich enigszins verdiept in het beheersen van de risico's van CFD trading. In dit artikel leggen we uit wat de risico's van CFD beleggen zijn, waar deze risico's vandaan komen en hoe u aan risico beheersing kunt doen.

 

Risicowaarschuwing: Het handelen in CFD's met echt geld is risicovol. 86% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. U kunt hier de volledige risicowaarschuwing lezen.

De risico's van CFD beleggen

Als u handelt in CFD's maakt u doorgaans gebruik van leverage. Daardoor profiteert u als de koers in de goede richting beweegt. Een kleine koersverandering wordt uitvergroot in uw rendement. Als de koers echter de andere kant op beweegt, wordt dit ook uitvergroot. En dat betekent dat u aanzienlijke verliezen kunt lijden.

De sleutel tot succesvol beleggen in CFD's is om maximaal te profiteren van gunstige koersontwikkelingen, terwijl u uw risico's goed afdekt. Hieronder leest u een aantal tips om risico te beperken.

CFD risico beperken

Een eerste raad die we echt iedereen mee moeten geven is: handel nooit met geld dat u niet kunt missen. Dat geldt niet alleen voor CFD trading, maar eigenlijk voor alle vormen van beleggen (behalve de meest conservatieve beleggingen zoals termijndeposito's of staatsobligaties). Beleggen brengt altijd risico's met zich mee en als u uw belegde kapitaal niet kunt missen, dan is dit risico simpelweg onacceptabel. Bovendien zijn de meeste mensen niet in staat om rationele beslissingen te nemen over hun beleggingen als het geld dat op het spel staat te belangrijk voor hen is. En voor CFD trading moet u juist het hoofd koel kunnen houden.

CFD handel bij broker Markets.com

Investeer slechts een klein deel van uw beleggingskapitaal in één CFD. Als u bijvoorbeeld 1.000 euro heeft gestort bij uw broker om te handelen in CFD's, koopt u niet in één keer een CFD op 800 aandelen Philips (waarbij u meteen uw complete vermogen zou riskeren). In plaats daarvan riskeert u per CFD steeds bijvoorbeeld 50 - 100 euro. Daarvoor moet u een CFD broker kiezen die het toestaat om in kleine posities te handelen. Omdat u bij CFD handel geen transactiekosten betaalt, maakt het niet uit hoe groot of klein uw posities zijn. Door steeds in kleine posities te handelen loopt u weliswaar de kans dat u op één CFD de aankoopwaarde verliest, maar dit compenseert u met uw winstgevende contracts for difference. Zo beschermt u uw beleggingskapitaal. Naarmate uw kapitaal groeit, werkt u langzaam aan naar een positiegrootte van 2-3% van uw kapitaal toe.

Maak goed gebruik van de 'stop-loss' functie. Bij alle serieuze CFD brokers kunt u voor uw orders een zogenaamde stop-loss opgeven. Daarmee geeft u uw broker de opdracht om uw CFD weer te verkopen als een bepaalde koers is bereikt. Daarmee neemt u uw verlies, maar beschermt u zichzelf tegen grotere verliezen. Als u bijvoorbeeld een CFD koopt op de AEX tegen een koers van 400, dan kunt u een stop-loss instellen bij 390. Als de AEX zakt tot 370, verliest u 10, maar wordt uw contract beëindigd bij 390 en ondervindt u geen nadeel van de overige 20 punten koersdaling. Werk in het begin met stop-losses die redelijk dichtbij uw aankoopkoers liggen, zodat uw risico klein blijft. Als u merkt dat u te vaak vroegtijdig uit een positie wordt gesloten, dan kunt u gaan experimenteren met een iets ruimere stop-loss.

Spreid uw risico's. Het is niet verstandig om teveel CFD's op hetzelfde aandeel, dezelfde bedrijfstak of dezelfde markt te kopen. Als u bijvoorbeeld CFD's op de aandelen Shell, Exxon-Mobil en BP koopt, dan heeft u weliswaar drie verschillende bedrijven gekocht, maar een daling van de olieprijs heeft meteen een negatief effect op ál uw CFD's. Een short positie op de olieprijs is daarentegen een goede manier om u in te dekken als u ook aandelen Shell heeft. Dit heet 'hedging'. Op dezelfde manier kunt u CFD's gebruiken als hedge voor uw andere beleggingen in bijvoorbeeld aandelen, obligaties en valuta's.

Tot slot

Begin met CFD trading en krijg 25 euro gratis

Als u deze technieken gebruikt dat wordt de kans dat u een substantieel deel van uw beleggingskapitaal verliest heel klein. Ieder individueel CFD blijft weliswaar riskant--door leverage kunt u de hele marge op dat specifieke CFD verliezen--maar met uw totaal aan CFD beleggingen is uw risico goed afgedekt. Zo kunt u maximaal gebruik maken van de kansen die de CFD handel biedt terwijl u uw vermogen beschermt.

Wilt u zelf in de praktijk ervaren hoe u geld kunt verdienen met CFD trading? Lees dan het artikel 'Zelf handelen in CFD's'. Of open alvast een gratis demo account om de hierboven genoemde technieken met virtuel geld uit te proberen.

 

*Risicowaarschuwing: Het handelen in CFD's is risicovol. CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 86 % van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.

Gerelateerde artikelen

CFD's voor de ervaren beleggerCFD's voor de ervaren belegger
Bent u een ervaren belegger? Belegt u al jaren in aandelen en kent u de ins en outs van de beurs? Als doorgewinterde belegger investeert u uw vermogen voor de middellange of lange termijn. U laat zich niet leiden door de waan van de dag, en schrikt niet als de beurs een paar procenten...
CFD handel: beleggen of speculerenCFD handel: beleggen of speculeren
Vaak worden de begrippen beleggen en speculeren door elkaar gebruikt. Dat is onterecht. Als u belegt, stelt u geld ter beschikking aan een bedrijf. Dat kan door het kopen van aandelen of obligaties. Het bedrijf gaat vervolgens mooie dingen doen met dat geld, en maakt als het goed is winst. U als...
Bent u een actieve belegger?Bent u een actieve belegger?
Bent u een actieve belegger? Bent u een actieve belegger of day trader? Heeft u gevoel voor de markten, en wilt u profiteren van kleine koersbewegingen op de korte termijn? Dan zijn CFD's (Contracts For Difference) hét instrument bij uitstek. CFD's bieden u een hoger potentieel rendement...
De AFM over CFD handel: de meeste traders verliezenDe AFM over CFD handel: de meeste traders verliezen
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de afgelopen maanden niet stil gezeten en komt binnenkort met een rapport naar buiten over CFD's (contract for difference). Dat bericht het Financieele Dagblad op 19 januari jl. Een van de belangrijkste conclusies van het rapport: de meeste...
Handel in Bitcoin CFDs bij Markets.com
 

Zoeken op de site

Is CFD trading iets voor u?

CFD trading is niet voor iedereen weggelegd. Doe de test en kom erachter of u een geboren CFD trader bent.

CFD trading test

Actuele CFD koersen

Beleggen met hefboom met kapitaalbescherming bij Deriv

Risicowaarschuwing

U kunt met de handel in CFD's veel geld verdienen. U dient zich er echter van bewust te zijn dat u ook risico loopt. CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74 % en 89 % van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. CFD's zijn een niet-gereguleerd beleggingsproduct en vallen niet onder de EU-bescherming voor beleggers. Handel nooit met geld dat u niet kunt missen. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Meer over risicobeheersing leest u hier.

Contractfordifference.nl is een informatieve site over handelen in CFD's (contracts for difference). U vindt er informatie over hoe CFD's werken, over verschillende markten en producten, en over CFD brokers. Wij verstrekken uitdrukkelijk geen financieel advies. Als u niet zeker weet of CFD's een geschikte belegging voor u zijn, raden wij u aan om u te laten voorlichten door een onafhankelijk financieel adviseur. Alle handelsbeslissingen die u neemt zijn voor uw eigen risico en verantwoordelijkheid. Contractfordifference.nl is exclusief gericht op Nederlandse volwassenen. De inhoud van de site is niet bestemd voor inwoners van België.