Let op: de informatie op deze pagina is enkel informatief en educatief bedoeld, en is geen beleggingsadvies of financieel advies. De verwachtingen voor koersontwikkelingen in de markt zijn de persoonlijke mening van de auteur. U dient zelf na te gaan of beleggen geschikt voor u is en of u de risico’s kunt nemen. Raadpleeg bij twijfel een financieel adviseur.
Iedereen is in de ban van het coronavirus. Op het moment van schrijven zijn er wereldwijd al bijna een half miljoen gevallen van Covid-19 vastgesteld, met ruim 20.000 doden. Dat heeft ook flinke gevolgen gehad voor de beurs. In de afgelopen weken zijn de grote beursindices zoals de S&P500, de DAX, en de FTSE100 met ruim 30% gedaald. Dat biedt unieke kansen voor actieve beleggers en CFD traders.
Als u één ding onthoudt uit dit artikel, laat het dan het volgende zijn: we zien op de beurs binnen een dag meer beweging dan we normaal in weken of maanden zien. Dat betekent dat u met beleggen in een week de resultaten kunt halen die u normaal in een jaar haalt. Omdat er meer dan genoeg paniek en irrationeel gedrag is, zijn er volop mogelijkheden om slimme posities in te nemen.
- Open een trading account om snel te kunnen handelen (Plus500 CFD's)*
- Scroll meteen naar onze beurstips
Risicowaarschuwing: Het handelen in CFD's met echt geld is risicovol. 82% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. U kunt hier de volledige risicowaarschuwing lezen.
Paniek door het coronavirus
De wereldwijde crash van de beurzen lijkt vooral het gevolg van één ding: paniek. Iedereen ziet om zich heen de cijfers van het aantal corona gevallen oplopen. In veel Europese landen geldt een ‘lockdown’. Uit Spanje en Italië komen beelden van legertroepen op straat. En op social media wordt druk gedeeld hoe gevaarlijk het is om uw huis te verlaten. Zo ontstaat grote onzekerheid over de toekomst van de wereld, en van de economie.
Laat het duidelijk zijn: de vele doden en ernstig zieken zijn een groot menselijk drama, zeker voor familie en naasten. In sommige landen is de gezondheidszorg volledig overbelast. En tijdens een periode van quarantaine kunt u beter zoveel mogelijk thuis blijven, om niet besmet te raken met SARS-CoV-2 (zoals het coronavirus officieel heet).
Maar dat betekent niet dat de wereld aan zijn eind komt en de economie totaal ineenstort. Ten eerste raakt de corona epidemie niet elk land en elke sector even hard. Ten tweede blijft de huidige ‘lockdown’ niet voor eeuwig van kracht.
Want wat denkt u dat er gebeurt als over een paar weken het aantal Covid-19 gevallen afneemt? Dan worden de quarantaine maatregelen teruggedraaid. Mensen moeten toch naar hun werk kunnen, en niemand wil de hele zomer thuis blijven zitten. Dus het leven komt weer op gang, en veel dingen worden weer zoals ze waren.
Om te begrijpen wat we van de beurs mogen verwachten, moeten we dieper kijken naar de economie. Daarbij maken we een onderscheid tussen de korte termijn, de middellange termijn, en de lange termijn.
Economische gevolgen van het coronavirus op korte termijn
Tot nu toe zien we nog maar weinig economische gevolgen van de corona pandemie. Het beleid van ‘social distancing’ duurt in Nederland pas enkele dagen, en voor de meesten is het niet heel veel anders dan een thuisvakantie. Het zijn vooral ZZP’ers, mensen met een nul-urencontract, en kleine middenstanders die hun directe inkomsten zien opdrogen. In andere landen is dat hetzelfde, en de problemen duren zolang er strenge quarantaine maatregelen gelden.
Grotere (beursgenoteerde) bedrijven hebben meestal genoeg kapitaal om minstens een paar slechte maanden te overleven. Bij bedrijven die zich direct richten op consumenten worden tijdelijke contracten niet meer verlengd, personeelsstops ingevoerd, en werknemers in hun proeftijd ontslagen. Het is allemaal geen feest, maar het leed valt meer bij particulieren dan bij bedrijven.
De enige ondernemingen die direct hun markt zien verschrompelen zijn vliegmaatschappijen, reisbureaus, hotelketens, en evenementenbureau’s. Daar verdwijnt 80-90% van de omzet door alle noodmaatregelen rondom het coronavirus. De problemen zullen nog wel een paar maanden aanhouden. In deze sector zullen de eerste slachtoffers gaan vallen, en de bedrijven met de hoogste schulden vallen het eerst om.
Er zijn ook bedrijven die juist baat hebben bij de Covid-19 crisis. Online winkelen wordt nóg populairder nu mensen de deur niet meer uit mogen. Ook bezorgdiensten van voedsel groeien verder. Streamers zoals Netflix* en Disney* zullen wel wat nieuwe klanten winnen, want je moet toch wat als je thuis zit. En bedrijven zoals Microsoft* en Slack* profiteren ervan dat meer mensen thuiswerken.
De corona-economie op de middellange termijn
De afstandsmaatregelen kunnen niet blijven voortduren. Zelfs in de Chinese provincie Hubei komt het leven langzaamaan weer op gang. Onze inschatting is dat landen met een streng social distancing beleid dit twee to acht weken kunnen volhouden. Daarna is de epidemie óf lokaal onder controle (zoals in Zuid-Korea), óf zo uit de hand gelopen dat mensen het gevoel krijgen dat het toch niet meer uitmaakt (zoals in Italië).
Minder strenge maatregelen kunnen wat langer aanhouden. Maar restaurants, kantoren, universiteiten, bioscopen, en fabrieken zullen wel weer opengaan. Voor de reisbranche blijven de vooruitzichten slecht, omdat niemand in deze tijden een vakantie naar het buitenland wil riskeren.
Nu gaan we ook de gevolgen van de eerdere ontslagen en faillissementen zien. Want mensen die hun baan zijn verloren gaan de broekriem aanhalen. En ook mensen die zelf de lockdown zonder problemen zijn doorgekomen, zullen voorzichtiger zijn met hun uitgaven. Wat is het eerste waar mensen dan op besparen? Een nieuwe auto, een nieuwe iPhone, en diverse luxeproducten. Reken erop dat de producenten van zulke ‘cyclische consumentengoederen’ het een stuk slechter gaan doen.
De winnaars van deze periode zijn nog steeds de online winkels en bezorgdiensten die tijdens de lockdowns klanten hebben gewonnen. Want bestaande gewoontes zijn moeilijk weer af te leren. Andere winnaars worden de discount winkels, zoals Walmart* en Dollar Tree* in de VS, en de Action in Nederland. Deze bedrijven doen het vaak beter in economisch slechte tijden. Ook buitenlandse commerciële ziekenhuizen zullen wel een tijdje goed draaien, omdat de gezondheidssystemen in de Westerse wereld overspannen blijven.
De lange termijn en de wereld na corona
Het is bijna zeker dat 2020 een jaar van recessie wordt. De combinatie van tijdelijke lockdowns, minder consumentenuitgaven, en meer werkloosheid kan alleen maar tot economische krimp leiden. Niemand weet zeker hoe groot de schade zal zijn. Maar belangrijk is dat grote banken nu minder riskante leningen hebben uitstaan dan in 2008. Daarom gaan we niet zoals toen een domino-effect zien waarbij het hele financiële systeem in elkaar stort.
Wanneer de quarantaines, lockdowns, en social distancing maatregelen voorbij zijn, keert alles weer terug bij het oude. Zelfs de bedrijven die zijn bezweken onder hun schuldenlast zullen worden opgekocht door hun concurrenten. Ontslagen personeel wordt gewoon weer aangenomen. Vergeet niet dat de arbeidsmarkt nog nooit zo overspannen was als in eind 2019.
Alleen de reisbranche blijft misschien nog wat langer kwakkelen. Na alle ellende dit jaar zullen veel consumenten wel even uitkijken voordat ze een verre reis boeken. Luxegoederen voor consumenten hebben misschien een jaar of twee nodig om weer terug te komen op de omzetniveau’s van 2019. Maar voor sterke bedrijven verwachten we dat de beurskoersen zich binnen een jaar herstellen.
Na de shorts op korte termijn zien we daarom geweldige kansen voor long posities in blue chip companies op de lange termijn. Topbedrijven zoals Coca Cola*, IBM*, en Shell* hebben 30-60 procent van hun koers ingeleverd, terwijl daar op de lange termijn geen enkele goede reden voor bestaat. Deze bedrijven gaan niet omvallen, en we gaan daar in de tweede helft van het jaar enorme koers rallies zien.
Het coronavirus en de beurs
Wat kunnen we van de bovenstaande analyse leren? Het corona virus heeft de volgende effecten op de beurs:
- Op de korte termijn worden slechts een paar sectoren van de economie hard getroffen door de lockdown en sociale-afstandmaatregelen die landen nemen. Dit zijn de reisbranche, gastvrijheid, en organisatoren van evenementen. Hier kunt u op short gaan, en de bedrijven met de hoogste schulden zijn de eerste keus.
- Alle andere koersdalingen zijn een verwachting op schade die later komt, of pure paniek. Als er geen goede reden is om grote schade te verwachten in de komende maanden, dan is dit het moment om long te gaan.
- De komende maanden gaan mensen hun baan verliezen, gaan sommige kleine ondernemers failliet, en kaan consumenten uit onzekerheid minder uitgeven. De sectoren die luxe consumentengoederen verkopen gaan dat voelen. Er liggen hier kansen om short te gaan, mits de koers nog niet te ver is gedaald in de algehele paniek.
- Bedrijven die het goed doen tijdens een recessie, gaan het dit jaar ook goed doen. Als zulke bedrijven desondanks al flink koersverlies hebben geboekt, is dat een reden voor een CFD long positie.
- Op termijn van een jaar herstelt de economie zich grotendeels. De sterkste bedrijven die wel veel van hun koers hebben verloren worden de grote winnaars op de beurs. Daarin gaan we dus long.
Onze beurs handelsideeën
Met wat we nu weten over de coronavirus crisis, welke CFD posities zijn dan interessant? U moet natuurlijk uw eigen analyse maken, en daarbij kunt u de volgende ideeën gebruiken. Wij geven geen financieel advies of beleggingsadvies, en het onderstaande is enkel onze mening.
Royal Carribean Cruises Ltd. (short)
De sector die het hardst wordt getroffen is de reisbranche. Binnen die sector zijn cruises er misschien wel het slechtst aan toe. Dit jaar zal er niemand meer op een cruise gaan, en moeten cruise bedrijven het zonder inkomsten stellen. Maar ook nadat de wereld weer hersteld is van het corona virus zullen mensen zich nog jarenlang de Diamond Princess herinneren: het cruise schip dat in quarantaine werd gehouden voor de kust van Japan terwijl ruim 600 gasten werden geïnfecteerd met Covid-19, en zeven van hen om het leven kwamen.
Binnen de cruise branche is het bedrijf dat de meeste problemen krijgt Royal Caribbean Cruises Ltd (RCL)*. Deze cruise gigant heeft ongeveer 250 miljoen dollar in kas, terwijl het alleen al aan rente jaarlijks 400 miljoen dollar kwijt is. Die kosten zullen nog flink verder oplopen, omdat de rente voor dit soort 'junk bonds' omhoog is geschoten, als er überhaupt iemand is die het bedrijf geld wil lenen. RCL kan natuurlijk proberen een paar schepen te verkopen, maar omdat de hele scheepvaartbranche op zijn gat ligt wordt het heel moeilijk om een koper te vinden. Het aandeel RCL heeft tot nu toe 75% van zijn waarde ingeleverd, maar volgens ons is het aandeel niets waard. Met andere woorden: Royal Caribbean stevent op een faillissement af, en is een goede CFD short positie.
Galaxy Entertainment Group (short)
De kans is groot dat u nog nooit van de Galaxy Entertainment Group (GEG)* heeft gehoord. Dit bedrijf uit Hong Kong is een van de grootste uitbaters van hotels en casino's in Macau. Macau is een soort Las Vegas van Azië, behalve dat het een zelfstandig bestuurde stadstaat is (net zoals Hong Kong). Dat betekent dat iedereen die naar Macau komt om te gokken afhankelijk is van een internationale vlucht of boottocht. Inmiddels heeft de stadstaat zijn deuren gesloten voor alle buitenlanders, die normaal 99% van de toeristen vormen.
Dit betekent dat de hotels en casino's van Galaxy Entertainment bijna hun volledige inkomsten zien verdwijnen, terwijl de kosten van zijn schuldenlast gewoon doorlopen. Het aandeel GEG heeft de afgelopen maanden ca. 30% van zijn koers verloren, maar dat is niet veel meer dan het normaal binnen een jaar fluctueert. Omdat Galaxy bovendien sterk afhankelijk is van economische groei in China, zal het voorlopig niet herstellen. De koers kan nog véél verder omlaag, en dat is een CFD short positie waard.
Microsoft (long)
Een van de meest dramatische effecten van het coronavirus op korte termijn is dat iedereen opeens thuis werkt. Dat is bedoeld als tijdelijke maatregel, maar we kunnen wel eens gaan zien dat heel veel werk eigenlijk best op afstand uit te voeren is. De tijdelijke maatregel van social distancing kan de lange-termijntrend van flexibel werken wel eens een zetje in de rug geven. Bedrijven zoals Slack en Zoom Video Communications hebben hun aandelenkoersen in enkele dagen keihard omhoog zien schieten, maar zijn daardoor niet zo interessant meer voor de actieve trader.
De grootste speler op de online-samenwerkingsmarkt is Microsoft (MSFT)*, met zijn populaire dienst Microsoft Teams. Daarnaast heeft het bedrijf van Bill Gates een zeer winstgevende cloud computing divisie, die ook alleen maar verder zal groeien. Toch staat het aandeel MSFT lager dan het voor de coronavirus crisis stond. Wij denken dat Microsoft een van de weinige bedrijven is die vruchten gaan plukken van de crisis én waarbij dat nog niet in de koers verwerkt is. Dat wijst op een CFD long positie voor de korte termijn.
Johnson & Johnson (long)
Johnson & Johnson (JNJ)* is een farmacie-gigant die ook medische apparatuur voor consumenten en ziekenhuizen maakt. Het bedrijf is oer-solide, heeft een AAA-rating, groeit gestaag. Dat is op zich niet zo interessant, maar tijdens de Covid-19 pandemie neemt de vraag naar zijn medische apparatuur ineens flink toe. Bovendien is het een van de bedrijven die in de race zijn om een corona-vaccin te ontwikkelen.
J&J kan dit jaar dus een extra boost krijgen. Toch is het aandeel Johnson & Johnson met ruim 25% in waarde gedaald. We denken niet dat dit aandeel lang in de koopjeskelder blijft liggen, dus wie een CFD long positie wil openen, moet er snel bij zijn.
Apple (short)
Apple (AAPL)* staat bekend om zijn strak vormgegeven iPhone en andere toestellen zoals de iPad en de Apple TV. Het bedrijf haalt 80% van zijn inkomsten uit deze producten, die een stuk duurder zijn dan toestellen van concurrenten. Het topmodel, de iPhone 11 Pro Max 256GB, kost ruim 1.400 euro. Tijdens een recessie zullen veel Apple fans de overstap naar het nieuwste model maar even een jaartje uitstellen, of kiezen voor een voordeligere concurrent.
Toch staat het aandeel Apple nog altijd ruim 25% hoger dan een jaar geleden. De laatste vijf jaar groeit het bedrijf nauwelijks meer, en sinds de lancering van de iPad in 2010 is het bedrijf ook niet echt met een nieuwe kaskraker gekomen. Wij vinden AAPL overgewaardeerd, en met een flinke dip in de verkopen dit jaar gaat de markt dat ook zien. Het CFD Apple is een short positie waard.
Shell (long)
Nog zo’n oersolide bedrijf is onze eigen Nederlandse oliemaatschappij Shell (RDSA)*. Koninklijke Shell heeft in de afgelopen 20 jaar nog nooit een dividendbetaling gemist; ook niet in jaren van crisis of bij een lage olieprijs. Het bedrijf heeft ruim voldoende kas reserves om zwaar weer te doorstaan. Tel daarbij op dat het aandeel Shell doorgaans mee stijgt met de olieprijs (die nu historisch laag is).
Ongelooflijk genoeg heeft Shell dit jaar de helft van zijn koers moeten inleveren. Als de olieprijs onvermijdelijk weer gaat stijgen en de rest van de beurs herstelt, krijgt het aandeel Shell een dubbele boost. Dit is volgens ons een buitenkans voor een CFD long positie.
Tips tot slot
Actieve traders op de beurs weten dat de hefboom (EN: leverage) een van de sleutels tot succes is. Als u met een hefboom van 1:5 handelt, dan wordt een 10% koersverandering uitvergroot tot een 50% verandering in uw resultaat. (Als dit helemaal nieuw voor u is, dan kunt u hier precies lezen hoe handelen met hefboom werkt.)
Toch is het in deze roerige tijden onverstandig om met een té grote hefboom te handelen. De reden is dat de hefboom ervoor kan zorgen dat uw hele positie in korte tijd waardeloos wordt. Stel dat u een hefboom van 1:10 gebruikt om short te gaan op het aandeel Apple (AAPL). Als de koers van Apple met 10% stijgt, verliest u 100% van uw positie. Dat kan betekenen dat uw trade beëindigd wordt, nog voordat het aandeel de kans heeft om omlaag te gaan. In de huidige markt denken wij dat een hefboom van maximaal 1:5 geschikt is.
Let ook goed op wat de koersen van dag tot dag doen. Door de extreme bewegingen kan een aandeel soms met 10% of meer per dag veranderen. Daardoor verdwijnen er kansen en komen er nieuwe kansen bij. Als een sterk bedrijf door paniek op de beurs ineens 15% daalt, is dat een indicatie voor een long-positie. Die 15% is de winst die u tijdens de volgende dagen wilt oppakken.
Omgekeerd, als de koers van een zwak bedrijf door geruchten ineens 20% stijgt, is dat een indicatie voor een short-positie. De stijging is niet gerechtvaardigd, en wanneer de werkelijkheid de geruchten inhaalt is die 20% voor u.
Tot slot geldt voor actief handelen op de beurs altijd: handel nooit met geld dat u niet kunt missen. In deze onzekere tijden is het in het extra belangrijk om wat geld opzij te houden zodat u een paar maanden kunt overleven ook als uw normale inkomstensituatie verandert. Er is niets zo vervelend als het voortijdig moeten sluiten van een trade omdat u het geld ineens ergens anders voor nodig hebt.
Houdt u zich aan deze principes, dan liggen er de komende maanden veel kansen voor het oprapen op de beurs!
- Open nu een trading account om zelf in CFD's te handelen (Plus500)*
- Probeer CFD handel zonder risico uit met een gratis demo account*
*Risicowaarschuwing: Het handelen in CFD's is risicovol. CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 82 % van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.