Een populair product om CFD's op af te sluiten zijn edelmetalen. De belangrijkste edelmetalen waar op grote schaal in gehandeld wordt, zijn goud en zilver. Als we praten over contracts for difference op edelmetalen hebben we het daarom eigenlijk altijd over goud CFD's en zilver CFD's. In dit artikel bespreken we de goud- en zilvermarkt, en leggen we uit hoe de goudprijs en de zilverprijs tot stand komen. Tot slot laten we u zien hoe u zelf in zilver en goud kunt handelen.
Risicowaarschuwing: Het handelen in CFD's met echt geld is risicovol. 82% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. U kunt hier de volledige risicowaarschuwing lezen.
De goudmarkt en de zilvermarkt
Internationaal bestaat er vooral een grote handel in goud. De goudprijs domineert de markt voor edelmetalen. Zilver vormt hiervan een afgeleide.
Een belangrijk kenmerk van goud is dat het niet door de mens gemaakt kan worden. Er is een beperkte hoeveelheid goud te winnen uit de grond (een groot deel daarvan is al ontgonnen) en daarmee houdt het op. Dit maakt dat goud, in tegenstelling tot valuta's die telkens maar bijgedrukt
kunnen worden, niet aan inflatie onderhevig is. Bovendien vergaat goud niet. De totale goudvoorraad in de wereld blijft dus min of meer constant, op de jaarlijkse nieuw gewonnen hoeveelheid na (ca. 1,7%). Voor zilver geldt min of meer hetzelfde, alleen is de totale zilvervoorraad vele malen groter.
Goud en zilver worden direct als geld gebruikt. Voor sommige transacties wordt direct in goud betaald, maar belangrijker dient goud als rekeneenheid en oppotmiddel. Dat wil zeggen: de waarde van andere goederen kan uitgedrukt worden in goud en goud kan bewaard worden om 'rijkdom' vast te houden. Verder zijn goud en zilver beleggingsobjecten: speculanten kopen de edelmetalen met het oog op waardestijging.
Naast een spaar- en beleggingsobject is goud ook een zeer nuttig edelmetaal. Omdat goud niet roest en goed geleidt, wordt het veel gebruikt in coatings van elektrische pluggen en verbindingen. Ook heeft goud, en in mindere mate zilver, een ongekende schoonheid en is daarom altijd gewild om te verwerken tot sieraden. Omdat deze toepassingen tijdloos zijn, is er altijd vraag naar goud. Op de lange termijn zal goud daarom alleen maar in waarde stijgen.
De waarde van goud en zilver
De belangrijkste factor die de waarde van goud en zilver bepaalt is de angst en onzekerheid die er op andere markten bestaat. In tijden van financiële crisis, waarbij aandelenbeurzen instorten en valuta's hevig schommelen in waarde, zijn investeerders historisch altijd geneigd om zekerheid te zoeken in goud. Dit stuwt de vraag omhoog en daarmee de goudprijs. Zilver volgt hetzelfde patroon en is ook gevoelig voor het 'veilige haven' verschijnsel. Omgekeerd daalt de koers van goud en zilver juist als er veel vertrouwen in de economie is.
In tegenstelling tot aandelen en valuta's, wordt op goud en zilver geen dividend of rente betaald. Los van de waardestijging verdient de investeerder dus niets aan zijn voorraad edelmetaal. Daarom gaat de goudprijs of de zilverprijs omlaag als de rentestand wordt verhoogd of als het economisch goed gaat en bedrijven hoge dividenden uitkeren. In die situaties zijn de niet-renderende edelmetalen niet erg aantrekkelijk en proberen investeerders ze te verkopen om het daarmee vrijgemaakte geld ergens anders aan het werk te zetten.
Als u wilt handelen op CFD's in goud en zilver is het belangrijk om algemene economische en politieke ontwikkelingen in de gaten te houden. Oorlog, slechte economische cijfers en inflatie zijn tekens dat goud en zilver goede beleggingen zijn. Bij economische stabilisatie, stijging van de rentevoet en een sterk groeiende economie is het juist beter om door middel van een 'short positie' te speculeren op een daling van de koers van goud en zilver. In ieder geval kunt u met CDF's zowel bij stijgende als bij dalende koersen van edelmetalen geld verdienen.
Zelf handelen in goud en zilver
Er is ook nog een praktische reden dat beleggers graag in CFDs op goud en zilver handelen. De edelmetalen zijn kostbaar en lastig op te slaan. Als u fysieke baren goud koopt, dan zijn die zwaar en nemen de nodige ruimte in. Het kopen en verkopen daarvan is niet eenvoudig. Om goud op een veilige manier op te slaan en te transporteren kost veel geld. Met contracts for difference is dat niet het geval. U profiteert van dezelfde koersbewegingen als wanneer u echt goud in uw kluis had, maar kopen en verkopen gaat met slechts een muisklik.
Wilt u zelf ook profiteren van de ontwikkelingen op de goudmarkt en de zilvermarkt? U kunt CFD's op deze edelmetalen kopen en verkopen bij Plus500, met tot 20x leverage. Dat wil zeggen dat u met 500 euro op uw rekening tot wel 10.000 euro kunt handelen. (De hefboom kan veranderen met de beursomstandigheden.) U kunt het aanbod van Plus500 zonder risico uitproberen met een gratis demorekening.
*Risicowaarschuwing: Het handelen in CFD's is risicovol. CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 82 % van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.