CFD's op Bitcoin
Handelen in bitcoin CFDs (contract for difference)

Een van de best prestedende CFD's dit jaar is Bitcoin. Sinds deze 'cryptocurrency' in 2009 begon is de Bitcoin koers gestegen tot vele duizenden euro's per bitcoin. Dat is niet zonder schokken gegaan. In sommige perioden is de koers met honderden procenten gestegen, en in andere tijden met ruim 85% gedaald. Die volatiliteit biedt mooie kansen voor actieve CFD traders. Wij vonden het tijd om de ins en outs van deze digitale munt eens te bespreken.

 

 

Risicowaarschuwing: Het handelen in CFD's met echt geld is risicovol. 86% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. U kunt hier de volledige risicowaarschuwing lezen.

Centrale banken en inflatie

Bitcoin is een munt als geen andere. Vrijwel alle valuta's ter wereld worden beheerd door een centrale bank. Die bepaalt of er meer munten kunnen worden bijgedrukt, en probeert meestal de wisselkoers stabiel te houden met een lichte inflatie van een paar procent. Niet alle centrale banken slagen daarin. In landen als Argentinië en Suriname zien we door slecht overheidsbeleid een veel hogere inflatie. Maar de waarde van de munteenheid is telkens het gevolg van de kracht van de economie en de beheersing van het geld in omloop door de centrale bank.

Handel in cryptocurrencies zoals Bitoin en Ethereum

Zo niet bij Bitcoin. Bitcoin is een munteenheid die in 2009 in het leven werd geroepen door een computerprogrammeur bekend onder de naam 'Satoshi Nakamoto'. (De echte naam van Satoshi heeft nog niemand kunnen ontdekken.) Niemand staat garant voor de waarde van de munt. Een computer-algoritme bepaalt hoeveel nieuwe munten er jaarlijks bijgedrukt worden, en niemand kan dat beïnvloeden. Elk jaar neemt het aantal nieuw geslagen munten af. Daardoor heeft Bitcoin op de lange termijn nooit last van inflatie.

Bitcoin, cryptografie, en de blockchain

Die munten (bitcoins) worden gedrukt door zogenaamde 'miners'. Dat doen ze door met een computer een ingewikkelde cryptografische puzzel op te lossen. Wereldwijd zijn er duizenden miners, die allemaal aan dezelfde puzzel werken. Degene die de oplossing vindt mag de nieuw gedrukte bitcoins houden. Ongeveer elke 10 minuten wordt er een nieuwe puzzel opgelost, en komen er dus nieuwe bitcoins in omloop. Hoe meer miners er actief zijn, hoe moeilijker de puzzel wordt, waardoor de gemiddelde oplossingstijd 10 minuten blijft. Vanwege deze cryptografische puzzel wordt Bitcoin een 'cryptocurrency' of 'cryptovaluta' genoemd.

De belangrijkste reden voor deze cryptografische techniek is niet het drukken van nieuwe bitcoins. Elke puzzel bevat namelijk ook een lijst met daarin alle transacties van de afgelopen 10 minuten. Die lijst wordt een 'block' genoemd. Elk nieuw block verwijst naar het voorgaande block (van 10 minuten eerder). Door naar de lange keten van blocks te kijken kun je alle transacties die ooit met Bitcoin gedaan zijn achterhalen. Die keten van blocks heet de 'blockchain'.

Bitcoin cryptografie puzzel

Stel nu dat een miner de blockchain probeert te manipuleren, en de transacties in een block verandert door ze naar zijn eigen bankrekening toe te sturen. Dat lukt niet, omdat bij voorbaat niet bekend is welke miner de puzzel zal oplossen. Het moet dus stom toeval zijn dat de fraudeur uit duizenden miners ook degene is die het nieuwe block maakt. En zodra de andere miners zien dat het gemaakte block niet deugt, zullen ze er in hun eigen nieuwe blocks niet naar verwijzen, waardoor het geen onderdeel wordt van de blockchain. Dit is de cryptografische beveiliging van Bitcoin.

De redenen om Bitcoin te gebruiken

Dit is een hoop ingewikkelde en energie verslindende technologie om iets betrekkelijk simpels voor elkaar te krijgen: een systeem van digitale munten en bankrekeningen waarmee mensen geld naar elkaar kunnen overmaken. De bank kan dat veel simpeler en tegen lagere kosten. Waarom is Bitcoin dan zo populair? Waarom willen mensen bitcoins hebben? De belangrijkste redenen zijn:

  • Geen enkele centrale autoriteit kan Bitcoin beïnvloeden. De euro verloor de afgelopen jaren ruim 30% aan waarde doordat de ECB maar geld bleef bijdrukken (onder het eufemisme 'quantitative easing'). Dat kan met Bitcoin niet. Ook kan een overheid nooit iemands rekening blokkeren.
  • Bitcoin is anoniem. Hoewel alle transacties zichtbaar zijn in de blockchain, weet niemand welke bankrekening bij welke persoon hoort. Het aanmaken van nieuwe Bitcoin rekeningen is een kleine moeite, dus iedereen kan tientallen of zelfs duizenden rekeningen hebben die moeilijk te traceren zijn.
  • Het doen van een betaling kan gemakkelijk met een mobiele telefoon, zonder dat daar een bank tussen hoeft te komen. Dus ook op zon- en feestdagen. De betaalde partij ziet binnen 10 minuten dat de betaling gedaan is.
  • De transactiekosten zijn (soms) lager dan die van een credit card. Deze kosten zijn niet afhankelijk van de hoogte van het bedrag: een kop koffie betalen met bitcoins kost net zoveel als het kopen van een plezierjacht. Dat maakt Bitcoin met name voor grotere transacties aantrekkelijk.
  • Door de voorspelbaar lage inflatie wordt Bitcoin gezien als waardevast. In onzekere tijden is het daarom een 'safe haven', net als goud.

De verwachting voor Bitcoin

Ondanks deze voordelen is Bitcoin nog steeds piepklein ten opzichte van 'gewone' valuta's. Er worden per dag ca. 286.000 transacties gedaan met Bitcoin. Ter vergelijking: Mastercard verwerkt ca. 32 miljoen transacties per dag. Veel van de waarde die aan Bitcoin wordt toegekend is dan ook gebaseerd op toekomst-verwachtingen. Als Bitcoin ooit heel groot wordt en er miljoenen transacties per dag mee gedaan worden, dan zal de vraag naar bitcoins ook heel groot zijn. Omdat het aanbod door het computeralgoritme beperkt wordt, moet de prijs wel stijgen.

Of het ooit zover komt is maar de vraag. Er zijn inmiddels ook diverse andere cryptocurrencies op de markt, zogenaamde 'altcoins'. De bekendste zijn Ethereum, Cardano, en Ripple. Die bieden elk weer net iets andere technische voordelen, en concurreren met Bitcoin. Ook is het onzeker hoe overheden en financiële autoriteiten de cryptovaluta's zullen behandelen. En tot slot is er binnen de Bitcoin gemeenschap zelf veel onenigheid over het te volgen pad naar de toekomst.

Iets dat vast staat is dat Bitcoin in recente weken een ongekend snelle prijsstijging heeft doorgemaakt. Onze collega's van Forex Coach schreven daarover dat er sprake is van een 'Bitcoin bubble'. De prijs wordt opgedreven door speculatief sentiment, om uiteindelijk ineen te storten als de bubbel barst. Als handelaar kunt u daar munt uit slaan door bitcoins tijdig te verkopen of short te gaan voordat de zeepbel uit elkaar spat.

Handel in cryptocurrencies zoals Bitoin en Ethereum

Bitcoin CFD's (contracts for difference)

Het vereist behoorlijk wat technisch inzicht om direct in Bitcoin te handelen. U heeft daarvoor een 'Bitcoin wallet' nodig die de virtuele Bitcoin bankrekeningen kan aanmaken en uitlezen. Bij deze bankrekeningen horen geheime sleutels (een soort heel lang wachtwoord van willekeurige tekens). Als iemand anders die sleutel in handen krijgt, kan hij het geld op uw rekening uitgeven zonder dat iemand daar iets aan kan doen. En als u de sleutel kwijtraakt, dan zijn uw bitcoins voorgoed verloren. Hierdoor is Bitcoin niet voor iedereen geschikt.

Gelukkig is er een gemakkelijkere manier om in Bitcoin te handelen: met CFD's (Contracts For Difference). Daarmee sluit u met uw broker een contract af alsof u bitcoins had gekocht (een long positie) of verkocht (een short positie). Wanneer u het contract beëindigt verrekent u de prijs met uw broker. Bitcoin CFDs hebben een aantal voordelen boven het direct handelen in bitcoins:

  • U handelt via een betrouwbare broker (zoals Plus500), die onder toezicht staat van een financiële autoriteit.
  • Omdat de broker gebruiksvriendelijke software heeft, wordt het kopen en verkopen van bitcoins eeen stuk eenvoudiger.
  • U kunt handelen met een hefboom, waardoor u twee keer zo grote posities kunt innemen als met uw eigen kapitaal.
  • U kunt 'short gaan' op Bitcoin CFD's als u een prijsdaling verwacht. Dat is met bitcoins zelf niet direct mogelijk.

Waar handelen in Bitcoin

Twee goede brokers die het handelen in Bitcoin mogelijk maken zijn Plus500 en Markets.com. De software van Plus500* is intuïtief en prettiger in het gebruik. Markets.com heeft meer geavanceerde analysemogelijkheden voor gevorderde traders. Beide brokers bestaan al heel lang en zijn goed gereguleerd in Europa.

 

 

*Risicowaarschuwing: Het handelen in CFD's is risicovol. CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74 % en 89 % van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. CFD's zijn een niet-gereguleerd beleggingsproduct en vallen niet onder de EU-bescherming voor beleggers.

Gerelateerde artikelen

Wat is een CFD?Wat is een CFD?
CFD's worden steeds populairder als belegging voor particulieren. In dit artikel leest u wat CFD's zijn. CFD staat voor 'Contract For Difference'. Een contract for difference is een financieel instrument waarbij twee partijen met elkaar afspreken om het waardeverschil van een...
CFD broker Plus500CFD broker Plus500
CFD broker Plus500 heeft zich de afgelopen jaren ingezet om een veelzijdige, overzichtelijke en betrouwbare broker voor particulieren te worden. En daar is ze in geslaagd. Inmiddels kunt u via Plus500 in veel verschillende CFD's handelen zonder dat dit verwarrend of ingewikkeld wordt....
Verschillende soorten CFD'sVerschillende soorten CFD's
Er bestaan veel verschillende soorten CFD's. Dat wil zeggen, u kunt contracts for difference afsluiten op diverse onderliggende producten, zoals aandelen, indices, grondstoffen, currencies, etc. Al deze CFD's hebben hun eigen kenmerken en nuances. Om geld te verdienen met CFD trading is het...
Recensie: CFD Broker eToroRecensie: CFD Broker eToro
CFD broker: eToro Review score: >>> Scroll direct naar de conclusie eToro is een van de grootste sociale netwerken op het gebied van beleggen ter wereld, en dat is niet voor niets. CFD broker eToro was een van de eerste spelers die social trading aanbood, en zij heeft dit...
Handel in Bitcoin CFDs bij Markets.com
 

Zoeken op de site

Is CFD trading iets voor u?

CFD trading is niet voor iedereen weggelegd. Doe de test en kom erachter of u een geboren CFD trader bent.

CFD trading test

Cryptogeld koersen

Risicowaarschuwing

U kunt met de handel in CFD's veel geld verdienen. U dient zich er echter van bewust te zijn dat u ook risico loopt. CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74 % en 89 % van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. CFD's zijn een niet-gereguleerd beleggingsproduct en vallen niet onder de EU-bescherming voor beleggers. Handel nooit met geld dat u niet kunt missen. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Meer over risicobeheersing leest u hier.

Contractfordifference.nl is een informatieve site over handelen in CFD's (contracts for difference). U vindt er informatie over hoe CFD's werken, over verschillende markten en producten, en over CFD brokers. Wij verstrekken uitdrukkelijk geen financieel advies. Als u niet zeker weet of CFD's een geschikte belegging voor u zijn, raden wij u aan om u te laten voorlichten door een onafhankelijk financieel adviseur. Alle handelsbeslissingen die u neemt zijn voor uw eigen risico en verantwoordelijkheid. Contractfordifference.nl is exclusief gericht op Nederlandse volwassenen. De inhoud van de site is niet bestemd voor inwoners van België.