ETF's, ook wel trackers genoemd, zijn in 30 jaar tijd uitgegroeid tot een van de populairste investeringen voor lange-termijnbeleggers. In 2020 bestonden er ruim 7.500 verschillende ETF's. De grootste vijf fondsen zijn elk meer dan 100 miljard euro waard. Met ETF's kunt u beleggen in een beursindex of in een andere selectie van activa.
Zijn ETF's ook interessant voor de actieve belegger of trader? Kunt u wat aan ETF's verdienen met korte-termijnhandel? En wat is de beste manier om te handelen in ETFs? In dit artikel vindt u het antwoord op deze vragen en meer.
Risicowaarschuwing: Het handelen in CFD's met echt geld is risicovol. 82% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. U kunt hier de volledige risicowaarschuwing lezen.
Wat zijn ETF's
ETF staat voor 'Exchange Traded Fund'. Dat betekent dat het een beleggingsfonds is dat op de beurs verhandelbaar is. Zo'n fonds kan in allerlei dingen beleggen. Bijvoorbeeld een beursindex zoals de AEX of de S&P500, of de goudprijs, of vastgoed, of iets anders. Voor elk ETF staat van tevoren vast waarin het belegt, en welke regels het daarbij volgt. Er is weinig tot geen ruimte voor de fondsmanager om zelf koop- of verkoopbeslissingen te nemen.
Een andere naam voor ETF is 'tracker' of 'trackerfonds'. Dat komt omdat het fonds nauwgezet de prijs van de activa waarin het belegt volgt (EN: 'tracking'). Om dit bijvoorbeeld te bereiken voor een tracker van de DAX-index, koopt de fondmanager alle aandelen uit die index. Dit heet fysieke replicatie. Een andere manier waarop trackers de prijs van de onderliggende activa kunnen volgen is door synthetische replicatie. In dat geval spreekt de fondsmanager een swap af met een bank of andere financiële instelling om de koersverschillen van de onderliggende activa te verrekenen--een soort CFD dus.
Een ETF ligt ergens in het midden tussen een aandeel en een beleggingsfonds. Net als een aandeel is het vrij verhandelbaar op de beurs, en wordt de koers bepaald door vraag en aanbod. Maar net als een beleggingsfonds kan het in meerdere aandelen beleggen, worden nieuwe participaties gecreëerd, en worden jaarlijks kosten in rekening gebracht. Die jaarlijkse kosten zijn overigens heel laag in vergelijking met actieve beleggingsfondsen. De meeste ETF's kosten minder dan 1% per jaar, en sommige ETFs zelfs minder dan 0,1%.
Waarom bestaan ETF's
ETF's zijn in de eerste plaats ontworpen voor passieve beleggers. Als een passieve belegger "in aandelen" wil beleggen, maar zelf niet de moeite wil nemen om te bedenken welke aandelen het goed of slecht gaan doen, dan kan hij het best de hele index van aandelen kopen. Het probleem daarmee is dat het nogal lastig is om dat zelf te doen.
Bijvoorbeeld: als u zelf de AEX index zou willen nabootsen, dan is BESI (BE Semiconductor Industries) het aandeel met de kleinste wegingsfactor (0,62% in 2021). Stel dat één aandeel BESI 62 euro kost. Om de hele index te kopen heeft u dan minstens 10.000 euro nodig. Maar daarmee bootst u de index nog niet erg precies na, omdat de weging van verschillende aandelen tot twee cijfers achter de komma wordt vastgesteld. Als ASMI heeft een weging van 1,43% heeft terwijl het aandeel 250 euro kost, dan kunt u moeilijk "een stukje ASMI kopen". Met één aandeel ASMI zit u al te hoog, omdat dat u 2,5% van de 10.000 euro kost. In februari 2021 kostte het 68.000 euro om alle aandelen in de AEX index in de juiste verhouding te kopen.
En dat is niet het enige. Als u zoveel kleine blokjes aandelen zou willen kopen, dan kost dat een vermogen aan transactiekosten. Elke keer dat de index opnieuw wordt gewogen of herzien moet u uw aandelenmandje aanpassen, en dus opnieuw die transactiekosten betalen. Voor particuliere beleggers is dit praktisch niet te doen.
Voor een groot fonds met honderden miljoenen euro's onder beheer is dit echter vrij gemakkelijk. Zo'n fonds kan dus de hele index kopen, en op zijn beurt zelf een soort aandelen in het fonds uitgeven. Die "soort aandelen" zijn ETF's. Het iShares AEX ETF (ticker: IAEX) volgt bijvoorbeeld de AEX index en heeft een koers die ongeveer 10% van de AEX stand is. Als de AEX dus op 700 staat, dan kost één stuk IAEX ongeveer 70 euro. Dat is ook voor kleine beleggers goed behapbaar, en de 0,30% kosten die het fonds per jaar rekent wel waard.
Waarin kunt u met ETF's beleggen
Het eerste ETF zag in 1993 het licht. Dit was het State Street S&P 500 Trust ETF, afgekort SPDR, dat nog altijd Amerikaanse S&P500 index volgt. Sindsdien is de markt voor trackers enorm gegroeid, en inmiddels bestaan er meer dan 7.000 ETFs. De eerste trackerfondsen volgden alleen populaire beursindices. Recentere ETF's volgen ook allerlei andere groepen activa.
Zo bestaan er aandelen ETF's voor vrijwel alle landen, en ook voor geografische regio's of groepen van landen. Er zijn ETF's per bedrijfstak, zoals de autosector of 'cloud computing'. Er zijn ETF's die alleen small cap aandelen kopen, of juist alleen mid cap of large cap. Er zijn ETFs die zich specifiek richten op groeiaandelen, of juist op waarde-aandelen. Enkele ETF's hebben een ingebouwde hefboom, waardoor ze erg op CFD's lijken.
Daarnaast bestaan er ETF's voor obligaties, grondstoffen, valuta's, vastgoed, en alternatieve beleggingen. Er zijn zelfs trackers die de VIX index volgen, die de volatiliteit op de markt meet. U kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken en er bestaat wel een ETF voor. Begin 2021 zijn de eerste ETF's voor cryptocurrencies in de maak, maar die wachten nog op goedkeuring van de Amerikaanse beurswaakhond SEC.
Actief beleggen in ETF's
De meeste ETF's zijn vooral interessant voor passieve beleggers. Als actieve belegger of trader wilt u immers inzetten op de koersontwikkeling van een specifiek aandeel, grondstof, valuta, of ander product. Omdat de meeste trackerfondsen een 'mandje' aandelen bevatten, verwatert dat de focus. Als u bijvoorbeeld een stijging van de olieprijs verwacht, dan kunt u beter CFD's op olie of aandelen Shell kopen dan ETF's die de AEX of een mandje met grondstoffen volgen.
Desondanks zijn er succesvolle traders die vooral handelen in beursindices. Zij handelen meestal op basis van technische analyse en kennen de koersgrafiek van bijvoorbeeld de Nasdaq 100 of de DAX door en door. Het is mogelijk om dat te doen met trackers. Maar hetzelfde is mogelijk met CFD's op beursindices, en daarbij profiteert u van lagere kosten en de mogelijkheid om met hefboom te handelen. De enige situaties waarin een ETF geschikter is, is als er geen CFD's bestaan voor de index waarin u wilt handelen, of als u uw positie voor de langere termijn open wilt houden.
Een andere situatie waarin ETFs nuttig zijn is als hedge, of tewel als defensieve positie. Bijvoorbeeld: als u denkt dat het aandeel Intel overgewaardeerd is, kunt u short gaan met een CFD op Intel. Maar die positie kan een hoop verlies geven als de hele sector voor microchips in de lift zit. In dat geval kunt u uw short positie Intel afdekken (hedgen) met een long positie in het Van Eck Vectors Semiconductor ETF (SMH), dat de markt voor semiconductors volgt. Zo kunt u winst maken ook als de microchipmarkt omhoog gaat, zolang Intel het slechter doet dan andere bedrijven in die sector.
Een derde geval waarin ETF's zinvol zijn voor actieve beleggers is als u wilt beleggen in producten die normaal niet op de beurs verhandelbaar zijn. Het is bijvoorbeeld moeilijk om voor de korte termijn in vastgoed te beleggen, maar met een ETF zoals het Charles Schwab US REIT (SCHH) kunt u een positie in de Amerikaanse vastgoedsector innemen. Een ander voorbeeld is als u wilt handelen in de VIX volatility index, hoewel daarvoor ook gewoon CFD's verkrijgbaar zijn.
CFD's op ETF's
ETF's zijn direct op de beurs verhandelbaar, maar tegenwoordig kun u ook contracts for difference (CFDs) afsluiten op trackerfondsen. Daarmee belegt u in de activa die de tracker volgt, terwijl u kunt profiteren van de voordelen van CFD's: handelen met hefboom, short gaan, en lage transactiekosten.
Het blijft een beetje een vreemde constructie, omdat u met een CFD op een ETF eigenlijk in een derivaat van een derivaat handelt. De koers van het ETF is afgeleid van de onderliggende activa, en de koers van het CFD is afgeleid van het ETF. En in de meeste gevallen is dat helemaal niet nodig. Waarom zou u immers een CFD kopen op het SPDR Euro 50 ETF, dat de Euro Stoxx 50 index volgt, als u ook gewoon direct een CFD op die index kunt kopen? Het index CFD heeft bovendien een lagere spread en een hogere maximale hefboom.
Een CFD op een exchange traded fund heeft eigenlijk alleen zin als u in een heel specifiek mandje met activa wilt handelen, waarop geen normale CFD's te koop zijn. Dat kan zijn om een van de redenen die we in de vorige paragraaf genoemd hebben. In de meeste gevallen bent u beter af door direct CFD's of ETF's op de onderliggende activa te kopen, maar geen CFD op een ETF. Een CFD is de beste keuze voor actief beleggen op de korte termijn, terwijl een ETF geschikter is voor de lange termijn.
Conclusie
Met ETF's of trackers kunt u beleggen in een breed scala van activa. Er bestaan trackerfondsen voor diverse groepen van aandelen, maar ook voor andere beleggingen zoals obligaties, grondstoffen, valuta's, en vastgoed. ETF's zijn vooral interessant voor passieve beleggers, die "de index willen kopen" zonder zich te verdiepen in individuele aandelen.
Toch zijn enkele situaties waarin ook actieve beleggers baat hebben bij exchange traded funds. Dat kan zijn als hedge voor een risicovolle positie, of om te beleggen in een product dat niet normaal verhandeld wordt op de beurs. In de meeste gevallen kunt u datzelfde doel bereiken met CFD's, tegen lagere transactiekosten en met een hogere maximale hefboom. Alleen als u posities lang wilt aanhouden zonder bij te kopen of te verkopen, pakken ETFs goedkoper uit op de lange termijn.
Wilt u een beeld krijgen van de ETF's die er zijn? In de tabel hiernaast ziet u enkele van de populairste trackerfondsen. In deze lijst van Plus500 kunt u bekijken op welke ETF's er contracts for difference beschikbaar zijn. U kunt het handelen in CFD's op trackers zonder risico uitproberen met een gratis demorekening.
- Bekijk de lijst van trackers waarin u met CFD's kunt handelen*
- Begin met beleggen in ETF's via CFD broker Plus500
*Risicowaarschuwing: Het handelen in CFD's is risicovol. CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 82 % van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.