Sinds 1 augustus 2018 gelden er in Europa nieuwe regels voor de handel in CFD’s. Deze regels komen van de ESMA: de European Securities and Markets Authority. Een van de belangrijkste punten in de nieuwe regels is dat de maximale hefboomfactor (leverage) die brokers mogen aanbieden aanzienlijk wordt verlaagd. In dit artikel leggen we uit wat de nieuwe regels precies inhouden, en wat deze voor u betekenen.
De ESMA, wat is dat?
Wellicht heeft u nog nooit van de ESMA gehoord. Dat is niet zo gek, omdat deze autoriteit tot voor kort vooral op de achtergrond actief was. De European Securities and Markets Authority (ESMA) is de coördinator van nationale financiële toezichthouders zoals de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM), de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA), de Cyprus Securities and Exchange Commission (CySEC), en de Britse Financial Conduct Authority (FCA).
De ‘coördinerende functie’ van de ESMA was vroeger vooral het uitwisselen van informatie tussen landelijke toezichthouders. Het reguleren van financiële producten was de taak van de nationale autoriteiten. Sinds 3 januari 2018 heeft de ESMA een nieuwe bevoegdheid gekregen: de interventie in financiële producten. Dat betekent dat de hij tijdelijk extra regels kan opleggen aan brokers als de nationale toezichthouders dat zelf niet doen. Dit "tijdelijk" moet u met een korreltje zout nemen: de ESMA mag zijn tijdelijke regels elke zes maanden weer opnieuw verlengen.
Nieuwe regels voor CFD's
Onderzoek van de Europese financiële autoriteiten suggereert dat meer dan 80% van de particuliere beleggers geld verliezen met de handel in contracts for difference. (Zorg dat u niet een van hen bent! Lees onze handelstips en begin met een gratis oefenrekening!) Dat was voor de ESMA aanleiding om beperkingen te stellen aan de CFD's die brokers mogen aanbieden. De belangrijkste verandering is een maximum aan de hefboomfactor (EN: leverage). Per 1 augustus 2018 is de maximale hefboom op CFD’s als volgt:
30:1 op de meest liquide forex valutaparen (de ‘majors’).
20:1 op andere valutaparen, goud, en de voornaamste beursindices.
10:1 op grondstoffen en kleinere beursindices.
5:1 op aandelen.
2:1 op cryptocurrencies.
Naast de beperking van de hefboom gelden er ook een paar andere nieuwe regels:
Brokers worden verplicht om voor klanten die handelen op marge (met hefboom) een positie automatisch te sluiten als de waarde van de rekening daalt tot minder dan 50% van de initiële marge. (Een uitleg van hoe handelen op marge precies werkt vindt u op deze site.)
Beleggers mogen nooit een negatief saldo op hun rekening hebben. Als een belegger meer verlies maakt dan hij op zijn rekening heeft gestort, is dat risico voor de broker.
Er wordt paal en perk gesteld aan de bonussen die brokers mogen aanbieden.
Alle advertenties van brokers moeten voorzien worden van een standaard risicowaarschuwing.
Als brokers zich niet aan deze regels houden riskeren ze een boete. De meeste gereguleerde brokers zullen zich daarom aan de nieuwe regels houden.
Wat betekenen de nieuwe ESMA regels voor u als CFD trader
Laten we beginnen met het goede nieuws. De nieuwe regel die zegt dat u geen negatief saldo op uw rekening kunt hebben is alleen maar in uw voordeel. Vroeger kon het bij sommige brokers gebeuren dat als de markt plotseling crashte, beleggers zo snel waarde verloren dat hun saldo negatief werd. Als dat nu gebeurt, is het risico voor de broker. U kunt met CFD handel dus nooit meer verliezen dan u op uw rekening heeft gestort, zolang u via een gereguleerde broker handelt.
Van de nieuwe regels voor risicowaarschuwingen hoeft u zich weinig aan te trekken. Dit komt er in de praktijk op neer dat u regelmatig lapjes tekst onder ogen krijgt met boodschappen zoals “in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst” en “u riskeert uw vermogen”. Of dat zin heeft betwijfelen we sterk, maar u heeft er ook maar weinig last van. De eerste regel van goed risicomanagement blijft: handel nooit met geld dat u niet kunt missen.
Het grote probleem zit hem in de nieuwe ESMA regulering van het handelen op marge. Door de beperking van de maximale hefboomfactor wordt het moeilijker om geld te verdienen aan kleine koersveranderingen. In het verleden kon u bijvoorbeeld met 100 euro een CFD positie van 20.000 euro innemen in de EUR/USD (200x leverage). Als de euro dan 1 cent steeg ten opzichte van de dollar, verdiende u 200 euro. Met de nieuwe maximale hefboom van 30x verdient u in deze situatie nog maar 30 euro. En een stijging van 1 cent zien we niet elke dag. Vaak schommelt de EUR/USD binnen een dag niet met meer dan 0,2 cent.
Om dus toch geld te verdienen met uw CFD posities heeft u óf meer kapitaal nodig, óf moet u CFD’s kopen die sterker in prijs schommelen. Het lijkt er dus op dat de ESMA particuliere beleggers dwingt om meer geld op het spel te zetten of grotere risico’s te nemen. Dat is erg jammer, en niet in het belang van de kleine belegger.
Het is helemaal zuur voor daytraders en scalpers, die hun posities vaak maar enkele uren of zelfs minuten open houden. Zij moeten het hebben van piepkleine prijsveranderingen achter de komma. Met een hefboomfactor van maximaal 30:1 wordt hun strategie nagenoeg onmogelijk. Deze lucratieve vorm van trading is voortaan het monopolie van beroepstraders bij grote zakenbanken, voor wie de nieuwe ESMA regels niet gelden.
Goede CFD's om in te handelen met de nieuwe ESMA regels
De nieuwe regelgeving van de ESMA heeft de handel in CFD's moeilijker gemaakt voor particuliere beleggers, daarover bestaat geen twijfel. Toch blijven er aantrekkelijke CFD's op de markt, die actieve traders een leuk inkomen kunnen opleveren. De belangrijkste aanpassing die u moet maken is om met een lagere frequentie te handelen met het oog op grotere winsten per trade. Dus bijvoorbeeld niet 10 trades per dag openen die het van 0,1% koerswinst moeten hebben, maar 1 trade per dag met een koersdoel van 1% winst. Onze nieuwe top-3 van aantrekkelijke CFD's is:
CFD's op cryptocurrencies. Zelfs zonder hefboom bieden cryptomunten dagelijks kansen voor de actieve handelaar. We zien deze munten regelmatig met 10% of meer stijgen of dalen in een dag. Omdat er veel sentiment in de markt zit is crypto ook bijzonder geschikt voor de handel op basis van technische analyse.
Goud CFD's. De goudprijs schommelt regelmatig met 1-2% per dag, en met een hefboom van 20:1 valt daar nog goed aan te verdienen.
CFD’s op aandelen. Omdat individuele aandelen sterk op het beursnieuws reageren, zien we soms pieken of dalen van 3-5% per dag. Met 5x leverage kan een positie dan nog 15-25% rendement opleveren. Deze kansen doen zich niet elke dag voor, maar wie de beurs in de gaten houdt heeft er regelmatig een te pakken.
Een laatste belangrijke tip: handel niet via een ongereguleerde CFD broker. Er zullen diverse dubieuze brokers zijn die u proberen te verleiden met een hefboom boven het nieuwe maximum van de ESMA. Deze brokers zijn gevestigd buiten de EU, en er is geen enkel toezicht op hun praktijken. Ze kunnen er zomaar vandoor gaan met uw geld, zonder dat iemand hen tegenhoudt.
Kies in plaats daarvan voor een betrouwbare broker, die in een EU-land is gereguleerd. Zo weet u zeker dat uw geld veilig is, en kunt u met een gerust hart handelen. Twee uitstekende, goed gereguleerde brokers die al jarenlang actief zijn, zijn Markets.com en Plus500. Bij beide brokers kunt u in CFD's handelen met de maximaal toegestane hefboom onder de nieuwe ESMA regels.
- Handel met geavanceerde software bij gereguleerde broker Markets.com*
- Handel met eenvoudige software bij gereguleerde broker Plus500*
*Risicowaarschuwing: Het handelen in CFD's is risicovol. CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74 % en 89 % van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. CFD's zijn een niet-gereguleerd beleggingsproduct en vallen niet onder de EU-bescherming voor beleggers.