CFD handel met de BUX-app
bux app ervaringen

Het is HOT en vele televisieprogramma's hebben er al aandacht aan besteed: de razend populaire BUX-app. Het bedrijf BUX, opgericht in 2013, claimt onder het motto "Speel mee met de big boys" beleggen op de beurs toegankelijk te willen maken voor iedereen. Maar is het ook daadwerkelijk beleggen wat je met je BUX-app doet? En zijn de kosten voor het handelen met deze app echt zo laag als BUX ons wil doen geloven? In dit artikel nemen we de BUX-app nader onder de loep en bespreken we de voor- en nadelen van BUX.

 

Risicowaarschuwing: Het handelen in CFD's met echt geld is risicovol. 86% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. U kunt hier de volledige risicowaarschuwing lezen.

-->

Hoe werkt de BUX-app?

De BUX-app is ingedeeld in twee zones: één voor het spelen met nepgeld (funBUX) en één voor het spelen met echt geld (seriousBUX). De app kent drie soorten producten waarin men kan handelen: CFD's op aandelen, CFD's op indices en CFD's op forex koersen. Bij het aan- of verkopen van deze CFD's kan men zelf de waarde voor de hefboom (multiplier) kiezen; de app heeft een ingebouwde maximum multiplier van 5. Bij elke transactie berekent de app de bijkomende transactiekosten.

Het concept "beurshandel als spelletje" wordt nog verder benadrukt doordat de app niet alleen een pagina heeft waarop de persoonlijke winsten en verliezen in beeld worden gebracht, maar ook nog een pagina waarop je het kunt opnemen tegen andere BUX-gebruikers: de Battles. Doel van een Battle is het behalen van een hoger resultaat in 48 uur dan 7 andere spelers; de enige winst die met deze Battles te behalen valt is de eeuwige roem. Met de Battles wordt ook direct duidelijk welke doelgroep BUX voor ogen heeft, namelijk jonge (dus ook onervaren) gebruikers zoals scholieren en studenten.

Voordelen van de BUX-app

De BUX-app is zonder meer grafisch fraai vormgegeven; ook de interface werkt bijzonder intuïtief. Met een druk op de knop is een persoonlijk overzicht naar voren te halen waarin de behaalde winsten en verliezen te zien zijn. Ook kun je vrienden in je BUX-netwerk opnemen en kun je volgen welke trades zij gedaan hebben. Voor een spelletje is dat zeker leuk.

Het mobiele karakter van de app werkt regelmatig handelen in de hand, net als de 'battles' en het sociale aspect. Dat lijkt vooral een voordeel voor BUX zelf. Immers: hoe meer u handelt, hoe meer transactiekosten u betaalt.

Nadelen van de BUX-app

In deze app zit een kronkel verborgen: waar de hele app ingericht is alsof beurshandel een spelletje is, kun je met seriousBUX wel degelijk grote bedragen verliezen als je niet goed weet waarmee je bezig bent. Daarmee doet de vraag zich dus voor of seriousBUX wel zo serieus is als de naam doet geloven.

Een serieuze trader zal geen genoegen nemen met alleen tekstuele informatie (zoals bijvoorbeeld Apple: +1,21%), maar zal zich willen verdiepen in de onderliggende trends (technische analyse) en ontwikkelingen op middellange termijn (fundamentele analyse). Dan zijn grafieken met duidelijk weergegeven koersontwikkelingen onontbeerlijk. Daarin voorziet de BUX-app duidelijk niet, waarmee direct het grootste manco van de app naar voren komt. Voor overzichtelijke en betrouwbare grafieken zal de serieuze trader dus toch naar een web-based broker zoals Markets.com (recensie) moeten uitwijken, wat het voordeel van een mobiele app voor een groot deel teniet doet. Grafieken zijn immers nog altijd beter te analyseren op een groot beeldscherm zoals dat van een desktop- of tabletcomputer.

Daarnaast is de keuze uit aandelen bij BUX erg beperkt; het aandeel ABN AMRO vindt u bijvoorbeeld niet terug bij BUX. Bovendien is de vraag of een limiet op de multiplier wel zo wenselijk is voor u als ingevoerde trader; dat lijkt toch op handelen met de handen achter de rug gebonden.

Een vergelijking van kosten

BUX claimt de laagste kosten van Nederland te hanteren voor het handelen op de beurs. Maar is dat ook daadwerkelijk zo? Laten we eens twee voorbeelden bekijken.

CFD handel bij broker Markets.com

Voorbeeld 1:

Op de website van BUX zien we dat de 'trade fee' op currencies 0,04-0,05% is. Voor een transactie in een EUR/USD contract for difference komt dat dus overeen met ca. 4-5 pips. Broker Plus500 rekent echter voor precies dezelfde transactie slechts 2 pips (0,02%) (zie hier)**.

Voorbeeld 2:

Voor een transactie in een CFD op het aandeel Apple is de fee 0,06% bij Plus500** tegenover 0,12-0,15% bij BUX.

In beide voorbeelden lijkt het verschil in kosten klein te zijn in absolute getallen, maar ondertussen betaalt u bij BUX wel het dubbele voor uw transacties. U zult vanzelf merken dat als u regelmatig trades maakt zelfs kleine bedragen toch flink aantikken. Bekijk dus de kostenoverzichten van alle brokers zorgvuldig voordat u besluit bij welke broker u wilt handelen in CFD's.

Samengevat

Al met al kunnen we stellen dat het gedeelte van de BUX-app met virtueel geld (funBUX) een leuke vorm van tijdverdrijf kan bieden voor met name jonge gebruikers. Maar het gedeelte van de app waarmee met echt geld gehandeld kan worden is eigenlijk ongeschikt voor een serieuze CFD-trader. Gelukkig bieden brokers zoals Markets.com een goed alternatief: zij hebben een totaaloplossing waarbij web-based trading en trading via mobiele apps naadloos geïntegreerd kunnen worden. Bijkomend voordeel zijn de transparante kosten, waardoor het nettorendement van handelen in CFD's uiteindelijk hoger uitvalt.

 

 

*Risicowaarschuwing: Het handelen in CFD's is risicovol. CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74 % en 89 % van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. CFD's zijn een niet-gereguleerd beleggingsproduct en vallen niet onder de EU-bescherming voor beleggers.

-->

** De handelskosten kunnen veranderen met de beursomstandigheden. Genoemde tarieven zijn geldig op het moment van schrijven van dit artikel.

 

Gerelateerde artikelen

Wat is een CFD?Wat is een CFD?
CFD's worden steeds populairder als belegging voor particulieren. In dit artikel leest u wat CFD's zijn. CFD staat voor 'Contract For Difference'. Een contract for difference is een financieel instrument waarbij twee partijen met elkaar afspreken om het waardeverschil van een...
CFD broker Plus500CFD broker Plus500
CFD broker Plus500 heeft zich de afgelopen jaren ingezet om een veelzijdige, overzichtelijke en betrouwbare broker voor particulieren te worden. En daar is ze in geslaagd. Inmiddels kunt u via Plus500 in veel verschillende CFD's handelen zonder dat dit verwarrend of ingewikkeld wordt....
Verschillende soorten CFD'sVerschillende soorten CFD's
Er bestaan veel verschillende soorten CFD's. Dat wil zeggen, u kunt contracts for difference afsluiten op diverse onderliggende producten, zoals aandelen, indices, grondstoffen, currencies, etc. Al deze CFD's hebben hun eigen kenmerken en nuances. Om geld te verdienen met CFD trading is het...
CFD handel: beleggen of speculerenCFD handel: beleggen of speculeren
Vaak worden de begrippen beleggen en speculeren door elkaar gebruikt. Dat is onterecht. Als u belegt, stelt u geld ter beschikking aan een bedrijf. Dat kan door het kopen van aandelen of obligaties. Het bedrijf gaat vervolgens mooie dingen doen met dat geld, en maakt als het goed is winst. U als...
Gratis CFD nieuws alerts bij Markets.com
 

Zoeken op de site

Is CFD trading iets voor u?

CFD trading is niet voor iedereen weggelegd. Doe de test en kom erachter of u een geboren CFD trader bent.

CFD trading test

Actuele CFD koersen

Risicowaarschuwing

U kunt met de handel in CFD's veel geld verdienen. U dient zich er echter van bewust te zijn dat u ook risico loopt. CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74 % en 89 % van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. CFD's zijn een niet-gereguleerd beleggingsproduct en vallen niet onder de EU-bescherming voor beleggers. Handel nooit met geld dat u niet kunt missen. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Meer over risicobeheersing leest u hier.

Contractfordifference.nl is een informatieve site over handelen in CFD's (contracts for difference). U vindt er informatie over hoe CFD's werken, over verschillende markten en producten, en over CFD brokers. Wij verstrekken uitdrukkelijk geen financieel advies. Als u niet zeker weet of CFD's een geschikte belegging voor u zijn, raden wij u aan om u te laten voorlichten door een onafhankelijk financieel adviseur. Alle handelsbeslissingen die u neemt zijn voor uw eigen risico en verantwoordelijkheid. Contractfordifference.nl is exclusief gericht op Nederlandse volwassenen. De inhoud van de site is niet bestemd voor inwoners van België.