CFD beleggen of speculeren
het verschil tussen beleggen en speculeren

Vaak worden de begrippen beleggen en speculeren door elkaar gebruikt. Dat is onterecht. Als u belegt, stelt u geld ter beschikking aan een bedrijf. Dat kan door het kopen van aandelen of obligaties. Het bedrijf gaat vervolgens mooie dingen doen met dat geld, en maakt als het goed is winst. U als belegger krijgt uit die winst een vergoeding voor het geld dat u beschikbaar heeft gesteld.

Die vergoeding heeft de vorm van dividend bij aandelen, en van rente (of interest) bij obligaties. De rente op een obligatie staat vast, of het bedrijf het nou goed of slecht doet. Het dividend op een aandeel varieert: als het bedrijf veel winst maakt kan het veel dividend uitkeren, maar als het weinig winst of zelfs verlies boekt kan het dividend nul zijn.

Beleggen is een activiteit voor de lange termijn. Denk daarbij aan 15-30 jaar. U belegt bijvoorbeeld met uw pensioenspaarpot, of met het studiefonds voor uw kinderen. Wat de koersen van uw aandelen of obligaties in de tussentijd op de beurs doen, maakt niet zo heel veel uit. U hoeft immers niet tussentijds uw posities te verkopen, en bent uit op een gezond rendement op de lange termijn. De kunst van beleggen is vooral om degelijke bedrijven met een goed rendement te kopen, uw risico te spreiden, en aan uw beleggingen vast te houden.

Speculeren: koerswinst op de korte termijn

Speculeren is iets heel anders. Wie speculeert stelt geen geld beschikbaar aan een bedrijf, maar handelt in een financiëel product met het oog op waardestijging. Die waarde wordt op de beurs bepaald. Dividend is leuk en aardig, maar vormt voor de speculant slechts een zeer klein deel van zijn inkomen. Het gaat er vooral om dat u aandelen (of andere financiële producten) tegen een lage koers aankoopt en tegen een hogere koers weer verkoopt. Of, als u short gaat, wil u juist bij een hoge koers instappen en bij een lagere koers weer uitstappen.

Speculeren is een activiteit voor de korte termijn. Dat is maximaal 3 jaar, maar kan ook 5 minuten zijn. Binnen die termijn fluctueren de beurskoersen vaak genoeg om geld te kunnen verdienen. Als u speculeert met hefboomproducten (zoals CFD's) kunt u profiteren van kleinere koersbewegingen, en daardoor op een kortere termijn handelen. Hoe groter de hefboom, hoe korter de termijn. Wanneer u dagelijks speculeert op de zeer korte termijn dan wordt dat daytrading of daghandel genoemd.

Speculeren met CFD's

CFD handel is een vorm van speculeren. Wie dus spreekt van CFD beleggen slaat de plank mis. Een contract for difference is een efficiënte manier om met een hefboomfactor te speculeren op kleine koersstijgingen. Door de flexibiliteit die u heeft bij het instellen van de hefboom, kunt u zowel zeer korte trades (van enkele minuten) als iets langere trades (van bijvoorbeeld een paar maanden) maken.

Omdat u bij CFD's verdient aan een koersstijging (of daling) en niet zozeer aan dividend, is het niet primair van belang om CFD's te kopen op solide, goed presterende bedrijven. U bent toch niet van plan om die bedrijven de komende 30 jaar in uw portefeuille te houden. Het is de kunst om bedrijven (of andere onderliggende waarden) te selecteren die op dit moment ondergewaardeerd zijn (voor een long positie) of juist overgewaardeerd (voor een short). Op basis daarvan is te verwachten dat de koers zich zel herstellen, en wanneer dat gebeurt boekt u uw winst.

CFD's en de lange termijn

Zijn CFD's daarmee ongeschikt voor de lange termijn? Ja en nee. Omdat CFD's geen structureel rendement opleveren heeft het geen zin ze jarenlang vast te houden. (Tenzij u een CFD als hedge gebruikt.) Maar door elke dag een uurtje te handelen, kunt u op de lange termijn wel veel geld verdienen. Veel meer dan met passief beleggen. Dus zolang u zich goed bewust bent van het verschil tussen beleggen en speculeren, zullen CFD's u geen windeieren leggen.

Wilt u het speculeren op CFD's zelf uitproberen? Dan is het een goed idee om te beginnen met een gratis demo rekening. Daarop kunt u alle aspecten van het handelen in de praktijk zien, zonder dat u uw eigen geld riskeert. Klik hier om een gratis CFD demo rekening te openen bij broker Plus500. Lees ook het artikel 'Zelf handelen in CFD's'.

 

*Risicowaarschuwing: Het handelen in CFD's is risicovol. CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 86 % van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.

Gerelateerde artikelen

De BUX-app: CFD handel als spelletjeDe BUX-app: CFD handel als spelletje
Het is HOT en vele televisieprogramma's hebben er al aandacht aan besteed: de razend populaire BUX-app. Het bedrijf BUX, opgericht in 2013, claimt onder het motto "Speel mee met de big boys" beleggen op de beurs toegankelijk te willen maken voor iedereen. Maar is het ook daadwerkelijk...
CFD's voor de ervaren beleggerCFD's voor de ervaren belegger
Bent u een ervaren belegger? Belegt u al jaren in aandelen en kent u de ins en outs van de beurs? Als doorgewinterde belegger investeert u uw vermogen voor de middellange of lange termijn. U laat zich niet leiden door de waan van de dag, en schrikt niet als de beurs een paar procenten...
Bent u een actieve belegger?Bent u een actieve belegger?
Bent u een actieve belegger? Bent u een actieve belegger of day trader? Heeft u gevoel voor de markten, en wilt u profiteren van kleine koersbewegingen op de korte termijn? Dan zijn CFD's (Contracts For Difference) hét instrument bij uitstek. CFD's bieden u een hoger potentieel rendement...
Risicomanagement bij CFD beleggenRisicomanagement bij CFD beleggen
Met CFD handel kunt u snel veel geld verdienen. Maar de handel in contracts for difference is ook riskant. Als u niet goed weet wat u doet, kunt u in korte tijd grote verliezen lijden. Daarom is het belangrijk dat u zich enigszins verdiept in het beheersen van de risico's van CFD trading. In dit...

Krijg gratis geld (speelgeld) om te handelen in CFD's bij Markets.com

Handelt u al succesvol in CFD's?

Vele beleggers zijn u voorgegaan en hebben de stap naar actief handelen gezet. Zij hebben inmiddels mooie resultaten op hun bankrekening. En sommigen hebben er zelfs hun beroep van gemaakt! (Bent u nog niet bekend met CFD's, lees dan het artikel 'Wat is een CFD?'.)

Ook u kunt elke dag weer successen behalen met CFD trading: of u nou wilt handelen op de aandelenmarkt, de forex, of op andere markten; of de koersen nou stijgen of dalen; of u nou een kleine belegger of een grote investeerder bent. CFD's bieden u onder alle omstandigheden interessante winstkansen. Hebt u het in zich om een succesvolle trader te worden?

Als u nog niet zeker weet of CFD's wel wat voor u zijn, dan kunt u beginnen zonder risico met een gratis demorekening. Daarmee krijgt u een virtueel kapitaal om mee te handelen. Als u verliest kost het u niets (maar als u winst maakt levert het u ook niets op). Klik hier om een gratis CFD demo rekening te openen.

 

 

Handel in Bitcoin CFDs bij Markets.com
 

Zoeken op de site

Is CFD trading iets voor u?

CFD trading is niet voor iedereen weggelegd. Doe de test en kom erachter of u een geboren CFD trader bent.

CFD trading test

Actuele CFD koersen

Risicowaarschuwing

U kunt met de handel in CFD's veel geld verdienen. U dient zich er echter van bewust te zijn dat u ook risico loopt. CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74 % en 89 % van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. CFD's zijn een niet-gereguleerd beleggingsproduct en vallen niet onder de EU-bescherming voor beleggers. Handel nooit met geld dat u niet kunt missen. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Meer over risicobeheersing leest u hier.

Contractfordifference.nl is een informatieve site over handelen in CFD's (contracts for difference). U vindt er informatie over hoe CFD's werken, over verschillende markten en producten, en over CFD brokers. Wij verstrekken uitdrukkelijk geen financieel advies. Als u niet zeker weet of CFD's een geschikte belegging voor u zijn, raden wij u aan om u te laten voorlichten door een onafhankelijk financieel adviseur. Alle handelsbeslissingen die u neemt zijn voor uw eigen risico en verantwoordelijkheid. Contractfordifference.nl is exclusief gericht op Nederlandse volwassenen. De inhoud van de site is niet bestemd voor inwoners van België.