Vaak worden de begrippen beleggen en speculeren door elkaar gebruikt. Dat is onterecht. Als u belegt, stelt u geld ter beschikking aan een bedrijf. Dat kan door het kopen van aandelen of obligaties. Het bedrijf gaat vervolgens mooie dingen doen met dat geld, en maakt als het goed is winst. U als belegger krijgt uit die winst een vergoeding voor het geld dat u beschikbaar heeft gesteld.
Die vergoeding heeft de vorm van dividend bij aandelen, en van rente (of interest) bij obligaties. De rente op een obligatie staat vast, of het bedrijf het nou goed of slecht doet. Het dividend op een aandeel varieert: als het bedrijf veel winst maakt kan het veel dividend uitkeren, maar als het weinig winst of zelfs verlies boekt kan het dividend nul zijn.
Beleggen is een activiteit voor de lange termijn. Denk daarbij aan 15-30 jaar. U belegt bijvoorbeeld met uw pensioenspaarpot, of met het studiefonds voor uw kinderen. Wat de koersen van uw aandelen of obligaties in de tussentijd op de beurs doen, maakt niet zo heel veel uit. U hoeft immers niet tussentijds uw posities te verkopen, en bent uit op een gezond rendement op de lange termijn. De kunst van beleggen is vooral om degelijke bedrijven met een goed rendement te kopen, uw risico te spreiden, en aan uw beleggingen vast te houden.
Speculeren: koerswinst op de korte termijn
Speculeren is iets heel anders. Wie speculeert stelt geen geld beschikbaar aan een bedrijf, maar handelt in een financiëel product met het oog op waardestijging. Die waarde wordt op de beurs bepaald. Dividend is leuk en aardig, maar vormt voor de speculant slechts een zeer klein deel van zijn inkomen. Het gaat er vooral om dat u aandelen (of andere financiële producten) tegen een lage koers aankoopt en tegen een hogere koers weer verkoopt. Of, als u short gaat, wil u juist bij een hoge koers instappen en bij een lagere koers weer uitstappen.
Speculeren is een activiteit voor de korte termijn. Dat is maximaal 3 jaar, maar kan ook 5 minuten zijn. Binnen die termijn fluctueren de beurskoersen vaak genoeg om geld te kunnen verdienen. Als u speculeert met hefboomproducten (zoals CFD's) kunt u profiteren van kleinere koersbewegingen, en daardoor op een kortere termijn handelen. Hoe groter de hefboom, hoe korter de termijn. Wanneer u dagelijks speculeert op de zeer korte termijn dan wordt dat daytrading of daghandel genoemd.
Speculeren met CFD's
CFD handel is een vorm van speculeren. Wie dus spreekt van CFD beleggen slaat de plank mis. Een contract for difference is een efficiënte manier om met een hefboomfactor te speculeren op kleine koersstijgingen. Door de flexibiliteit die u heeft bij het instellen van de hefboom, kunt u zowel zeer korte trades (van enkele minuten) als iets langere trades (van bijvoorbeeld een paar maanden) maken.
Omdat u bij CFD's verdient aan een koersstijging (of daling) en niet zozeer aan dividend, is het niet primair van belang om CFD's te kopen op solide, goed presterende bedrijven. U bent toch niet van plan om die bedrijven de komende 30 jaar in uw portefeuille te houden. Het is de kunst om bedrijven (of andere onderliggende waarden) te selecteren die op dit moment ondergewaardeerd zijn (voor een long positie) of juist overgewaardeerd (voor een short). Op basis daarvan is te verwachten dat de koers zich zel herstellen, en wanneer dat gebeurt boekt u uw winst.
CFD's en de lange termijn
Zijn CFD's daarmee ongeschikt voor de lange termijn? Ja en nee. Omdat CFD's geen structureel rendement opleveren heeft het geen zin ze jarenlang vast te houden. (Tenzij u een CFD als hedge gebruikt.) Maar door elke dag een uurtje te handelen, kunt u op de lange termijn wel veel geld verdienen. Veel meer dan met passief beleggen. Dus zolang u zich goed bewust bent van het verschil tussen beleggen en speculeren, zullen CFD's u geen windeieren leggen.
Wilt u het speculeren op CFD's zelf uitproberen? Dan is het een goed idee om te beginnen met een gratis demo rekening. Daarop kunt u alle aspecten van het handelen in de praktijk zien, zonder dat u uw eigen geld riskeert. Klik hier om een gratis CFD demo rekening te openen bij broker Plus500. Lees ook het artikel 'Zelf handelen in CFD's'.
*Risicowaarschuwing: Het handelen in CFD's is risicovol. CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 86 % van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.