De Autoriteit Financiële Markten (AFM) over CFDs
CFDs autoriteit financiële markten AFM

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de afgelopen maanden niet stil gezeten en komt binnenkort met een rapport naar buiten over CFD's (contract for difference). Dat bericht het Financieele Dagblad op 19 januari jl. Een van de belangrijkste conclusies van het rapport: de meeste traders verliezen geld met CFD trading.

In Nederland zijn inmiddels zo'n 18.000 beleggers actief in de CFD handel. Volgens het AFM rapport weet minder dan 5% van hen geld te verdienen met CFD handel. Sommige mensen hebben er zelfs meer dan 50.000 euro mee verloren. Tegelijkertijd is er een kleine groep winnaars die consequent meer dan 24.000 euro per jaar verdient aan contracts for difference (en het rapport zegt niet hoeveel meer).

Moeten we verrast zijn door deze uitkomsten? Wij denken van niet. Serieuze CFD traders weten al jaren dat de winst niet uit de lucht komt vallen. Om een succesvolle trade te maken moet je eerst goed nadenken wat je doet. En succesvol traden op de lange termijn vereist ook karakter: je niet laten leiden door emoties, en altijd gedisciplineerd blijven. In dit artikel gaan we in op de vraag waarom veel traders verliezen met CFD handel, en hoe u er zelf voor kunt zorgen bij de groep van winnaars te horen.

Waarom veel CFD traders geld verliezen

De beurs is niet altijd gemakkelijk te begrijpen. Waarom sommige aandelen stijgen en andere dalen hangt af van veel dingen. En daar ligt een grote fout die veel traders maken. Ze kopen een CFD 'op gevoel', of op basis van een gerucht. Dat is geen goede reden om long of short te gaan op een aandeel. Een CFD positie opent u pas als u een goede reden hebt om te verwachten dat een onderliggende waarde gaat stijgen of dalen.

En het is niet alleen de vraag óf ze gaat stijgen, maar ook met hoevéél. Stel, Apple kondigt aan binnenkort met een nieuwe iPhone te komen. U verwacht dat dat een succes wordt, en dat het aandeel Apple omhoog gaat. Voordat u een CFD long koopt op het aandeel Apple moet u bedenken wat uw koersdoel is. Dit is de tweede fout die veel beleggers maken: ze bepalen niet van tevoren wanneer ze weer uitstappen. Kies bij het openen van uw trade altijd een stop-loss en take-profit niveau, en houdt u daar dan ook aan!

Dat is niet makkelijk. Soms is uw investering in waarde gestegen, maar voordat het koersdoel is bereikt begint de koers weer in te zakken. Veel traders raken dan in paniek, en verkopen hun positie snel, uit angst de gemaakte winst weer kwijt te raken. Maar daardoor lopen ze juist het grootste deel van de winst mis. Anderen houden hun positie te lang aan bij verlies, in de hoop hun verloren geld weer terug te verdienen. Maar hoop alleen is niet genoeg reden om een positie aan te houden. Wees geen paniekbelegger en houdt u aan uw doelstellingen.

Zelfs al bent u nóg zo'n goede trader, u kunt niet altijd winnen. Soms maakt de markt grillige bewegingen en gebeuren er onverwachte dingen. Denk bijvoorbeeld aan de plotselinge koersexplosie van de Zwitserse frank op 15 januari 2015. Dat had niemand zien aankomen. Het is daarom belangrijk om uw risico te spreiden. Zet niet al uw geld in op één trade. Als er dan iets onverwachts gebeurt dan kunt u het verlies beter opvangen met uw andere, winnende trades. Om hier meer over te leren, lees ons artikel over risicomanagement.

Verdien geld met CFD trading

Wij van ContractForDifference.nl willen graag dat u bij die 5% van de handelaren hoort die wel geld verdienen met CFD handel. We zien graag dat u niet dezelfde fouten maakt als 95% van de amateur-beleggers. De artikelen op onze site helpen u daarbij. Om te beginnen raden we u aan eerst het artikel 'Hoe werkt CFD trading?' te lezen. Als u zich verder wilt verdiepen, dan hebben we gespecialiseerde artikelen over verschillende soorten CFDs. En u mag zeker het artikel over risicomanagement niet missen.

Tot slot is het belangrijk om te handelen via een goede broker. Er duiken regelmatig nieuwe brokers van buiten de EU op met twijfelachtige achtergrond. Kies daarom voor een goed gereguleerde broker, waarbij u zeker weet dat uw geld veilig is. Een uitstekende CFD brokers met sterke regulering (FCA/CySEC), prettige software, en ook nog eens zeer lage transactiekosten, is Markets.com*. Bij deze broker is uw geld veilig.

 

*Risicowaarschuwing: Het handelen in CFD's is risicovol. CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74 % en 89 % van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. CFD's zijn een niet-gereguleerd beleggingsproduct en vallen niet onder de EU-bescherming voor beleggers.

Gerelateerde artikelen

CFD's voor de ervaren beleggerCFD's voor de ervaren belegger
Bent u een ervaren belegger? Belegt u al jaren in aandelen en kent u de ins en outs van de beurs? Als doorgewinterde belegger investeert u uw vermogen voor de middellange of lange termijn. U laat zich niet leiden door de waan van de dag, en schrikt niet als de beurs een paar procenten...
Bent u een actieve belegger?Bent u een actieve belegger?
Bent u een actieve belegger? Bent u een actieve belegger of day trader? Heeft u gevoel voor de markten, en wilt u profiteren van kleine koersbewegingen op de korte termijn? Dan zijn CFD's (Contracts For Difference) hét instrument bij uitstek. CFD's bieden u een hoger potentieel rendement...
Verdien meer met handel in Twitter CFDsVerdien meer met handel in Twitter CFDs
7 november 2013 was voor veel beleggers een legendarische dag: het aandeel Twitter ging naar de beurs, en verdubbelde bijna in waarde binnen 24 uur. Sommige beleggers mochten zich meteen miljonair noemen. Heeft u ook van de beursgang van Twitter weten te profitren? Of belangrijker, kunt u nu nog...
Binaire opties, een alternatief voor CFD's?Binaire opties, een alternatief voor CFD's?
Er zijn steeds meer CFD traders die naast contracts for difference ook binaire opties verhandelen. Alle reden voor ons om een artikel te wijden aan dit fenomeen. Hieronder leggen we uit wat binaire opties precies zijn, wat u ermee kunt, en of het voor u ook aantrekkelijk is om in binaire opties te...
Gratis CFD nieuws alerts bij Markets.com
 

Zoeken op de site

Is CFD trading iets voor u?

CFD trading is niet voor iedereen weggelegd. Doe de test en kom erachter of u een geboren CFD trader bent.

CFD trading test

Beleggen met hefboom met kapitaalbescherming bij Deriv

Risicowaarschuwing

U kunt met de handel in CFD's veel geld verdienen. U dient zich er echter van bewust te zijn dat u ook risico loopt. CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74 % en 89 % van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. CFD's zijn een niet-gereguleerd beleggingsproduct en vallen niet onder de EU-bescherming voor beleggers. Handel nooit met geld dat u niet kunt missen. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Meer over risicobeheersing leest u hier.

Contractfordifference.nl is een informatieve site over handelen in CFD's (contracts for difference). U vindt er informatie over hoe CFD's werken, over verschillende markten en producten, en over CFD brokers. Wij verstrekken uitdrukkelijk geen financieel advies. Als u niet zeker weet of CFD's een geschikte belegging voor u zijn, raden wij u aan om u te laten voorlichten door een onafhankelijk financieel adviseur. Alle handelsbeslissingen die u neemt zijn voor uw eigen risico en verantwoordelijkheid. Contractfordifference.nl is exclusief gericht op Nederlandse volwassenen. De inhoud van de site is niet bestemd voor inwoners van België.